Sahabat Purnama

Sabtu, 11 Oktober 2014

AMARAH KEPADA BN....RAKYAT BANGKIT!

Aktivis berarak bantah harga minyak naik


Sekumpulan 150 orang aktivis anak muda berarak hampir sejam di kawasan pusat membeli belah Jalan Tuanku Abdul Rahman petang ini bagi menyatakan bantahan ke atas kenaikan terbaru harga minyak.


Acara yang disertai aktivis Gerakan Turun Kos Sara Hidup (TURUN), Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) dan Pemuda PAS itu merupakan susulan kepada memorandum bantahan mereka ke parlimen, Rabu lalu.

Ia antara lainnya dikepalai oleh ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat, pengerusi TURUN, Mohamad Azan Safar.

Sambil berarak, kumpulan peserta berkenaan bertepuk tangan dan menyanyikan lagu yang menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan atas kenaikan harga bahan api itu.

Kumpulan itu membawa sepanduk, antaranya dengan slogan "Jangan kangkungkan kami", "Menteri ikat perut, rakyat jerut leher" dan "Turunkan harga minyak".

Kumpulan yang diawasi beberapa orang anggota polis itu turut melaungkan slogan dengan nada sama.

Terdahulu, kumpulan berkenaan mula berhimpun di hadapan Kompleks Pertama pada kira-kira jam 2.50 petang dan mula berarak mengelilingi kompleks berkenaan 10 minit kemudian.

Mereka turut mengelilingi pusat membeli belah Sogo melalui Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut dan Jalan Semarang sebelum bersurai pada jam 4 petang.

Ketika ditemui pemberita selepas itu, Suhaizan berkata usaha seperti itu akan diteruskan sehingga kerajaan menurunkan harga petrol RON95 dan diesel.

"Kita akan buat lagi minggu depan dan akan teruskan sampai kita rasa puas hati dan sehingga harga minyak diturunkan.

"Tidak semestinya berarak. Kita akan buat pelbagai cara untuk terus bantah. Kehadiran peserta hari ini pun menunjukkan petanda yang bagus," ujarnya.

Berkuatkuasa 2 Oktober, petrol RON95 dijual pada harga RM2.30 seliter dan diesel pula RM2.20.

Najib dalam pembentangan Bajet 2015 semalam seterusnya mengumumkan cukai GST 6 peratus tidak akan dikenakan ke atas jualan kedua-dua bahan tersebut._sumber malaysiakini.

1 ulasan:

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI