Sahabat Purnama

Rabu, 11 November 2009

Penyelewengan Rumah PPRT Siri 2 - Agihan Kepada Suku Sakat, Jadi Rumah Sewa

BESUT - Pemimpin Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu hanya mengutamakan ahlinya dalam pengagihan sebarang bentuk bantuan kerajaan negeri.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita13/PPRTTembila%203.JPGTindakan memilih ‘suku sakat dan kroni’ mereka dalam menerima bantuan, menyebabkan objektif kerajaan membasmi kemiskinan tidak menepati sasaran. 

Tinjauan Buletinonline ke Kampung Tembila, Besut berjaya mengesan dua buah rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) yang dimiliki oleh dua adik-beradik.


Kedua-dua buah rumah dari projek PPRT tersebut terletak dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Kota Putra yang diwakili oleh Mohd Pehemi Yusuf.

Menurut sumber yang boleh dipercayai pemilik rumah PPRT tersebut kepunyaan dua anak-beranak yang telah pun mempunyai rumah kediaman masing-masing.

Seorang penduduk, Encik Mat Jani Abdullah, 47, mendakwa pemilik rumah PPRT tersebut adalah adik-beradik di kalangan orang ‘kuat’ Umno.

Menurutnya, salah sebuah rumah berkenaan telah dijadikan rumah sewa kepada penghuni lain sejak beberapa tahun lalu.

Manakala, kata beliau rumah kedua PPRT itu yang masih diperingkat akhir pembinaan juga bakal disewakan oleh pemiliknya.

“Kedua-dua rumah PPRT ini duduk dalam satu lot tanah dan kepunyaan dua orang adik-beradik sahaja.

“Mereka (pemilik) orang ‘kuat’ dalam Umno dan rumah PPRT yang sudah siap hanya dibuat sewa kepada orang lain,” jelasnya.

Menurutnya, kerajaan BN Terengganu mengagihkan bantuan rumah PPRT kepada bukan sasaran sebenar yang layak.

Katanya, masih ramai rakyat yang tidak mempunyai rumah sendiri dan menumpang tetapi tidak terpilih untuk rumah PPRT.

Kos pembinaan setiap rumah dianggarkan berharga hampir RM20,000 dibina oleh kerajaan Umno-BN dari wang ehsan yang dirampas melalui wang royalti ketika di zaman pemerintahan kerajaan PAS Terengganu tahun 1999 hingga 2004._buletinonline