Sahabat Purnama

Jumaat, 4 Jun 2010

TERKINI: NAJIB AKAN TUKAR LAGI MENTERI DALAM MASA TERDEKAT!

norhalim mh
Difahamkan Najib akan membuat rombakan kabinet sekali lagi kerana dikatakan barisan kabinet barunya mendapat bantahan banyak pihak... Betul atau tidak ini FAKTANYA:

1. PPP KECEWA
2. PEMUDA UMNO x PUAS HATI
3. EZAM PUN MUNGKIN NAK JAWATAN MENTERI SEBAB LANTIKAN SENATOR BELUM MENCUKUPI BERBANDING JASA YANG DICURAHKANNYA
4. YANG PASTINYA PALING KECEWA MEREKA YANG DIGUGURKAN
5. YANG TERBARU...AWANG ADIK SANGGAH KENYATAAN IDRIS JALA, MENTERI2 UMNO YANG MENGELIRUKAN RAKYAT Cerita ada kat bawah nie...

Negara Tidak Akan Bankrap Jika Subsidi Diteruskan - Awang Adek

KOTA BAHARU: Malaysia tidak akan bankrap pada 2019 seperti Greece meskipun subsidi berjumlah RM74 bilion setahun diteruskan, kata Timbalan Menteri Kewangan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein.

Beliau berkata keadaan ekonomi negara pada masa itu tidaklah begitu teruk seperti yang digambarkan iaitu seolah-olah negara tidak mampu membayar hutang jika kerajaan berhasrat meneruskan pemberian subsidi.

Hakikatnya, langkah untuk memansuhkan subsidi ialah bagi mengurangkan kadar defisit negara serta membolehkan kedudukan kewangan negara lebih stabil, katanya.

"Negara tidak akan bankrap. Mana boleh bangkrap sekalipun subsidi diteruskan, tetapi dengan cara itu (mansuhkan subsidi) boleh mengurangkan beban hutang dalam negara yang ditanggung oleh semua rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas berucap pada Majlis Sepetang Bersama Timbalan Menteri Kewangan, di Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan Kubang Kerian di sini, hari ini.

Awang Adek mengulas pandangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala bahawa negara boleh bankrap jika pemberian subsidi kepada rakyat diteruskan.

Idris yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) Jabatan Perdana Menteri, berkata ia boleh berlaku kerana hutang negara dijangka meningkat 100 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang tahun 2019, jika pemberian subsidi diteruskan.

Malaysia merupakan antara negara yang memberi subsidi tertinggi kepada rakyatnya iaitu berjumlah RM74 bilion pada 2009.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga tidak bersetuju dengan pandangan Idris itu.

Menurut laporan media, defisit bajet 2009 Greece ialah 13.6 peratus daripada KDNK iaitu sebanyak 2.4 kali lebih tinggi berbanding Malaysia.

Malaysia memperoleh lebihan dagangan sebanyak RM118.4 bilion pada 2009 manakala Greece merekodkan defisit RM105.7 bilion dalam tempoh yang sama.

Pada Mac 2010, rizab antarabangsa Malaysia berjumlah AS$95.3 bilion (RM304.96 bilion), 17.3 kali lebih tinggi berbanding Greece sebanyak AS$5.5 bilion (RM17.6 bilion).

Sehubungan itu, Awang Adek berkata kerajaan mengambil langkah terbaik bagi meningkatkan ekonomi negara, termasuk menggalakkan kemasukan pelaburan asing.


Beliau berkata antara kesan yang dapat dilihat hasil usaha kerajaan itu ialah ekonomi negara berkembang satu peratus pada suku pertama tahun ini berbanding di bawah sifar peratus tahun lepas, yang menunjukkan prestasi ekonomi mula berkembang.

Ketika berucap pada majlis itu, Dr Awang Adek berkata dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), usaha menarik lebih ramai pelabur ke negara ini akan diteruskan.

"Antaranya, pembukaan pusat pelaburan baharu seperti Wilayah Iskandar, Johor dan Sungai Buluh dan Sungai Besi, di Selangor," katanya. -BERNAMA