Sahabat Purnama

Sabtu, 28 November 2009

Kerana kroni, tiga projek di Port Dickson terbengkalai

Oleh: Dzulfikar Mashoor   
KUALA LUMPUR, 28 Nov: Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR Badrul Hisham Shaharin mendesak kerajaan persekutuan menghentikan amalan kronisme dalam menaik taraf kawasan pelancongan Port Dickson. Baginya, amalan kronisme dengan memberi tender secara tertutup kepada pihak tertentu merugikan rakyat dan negara.

Badrul mengulas kegagalan tiga projek iaitu  membina dualebuh raya yang baru - Lebuh raya Seremban Port Dickson, Lebuh Raya Persekutuan 5 di Pasir Panjang dan projek penaiktarafan jalan raya utama dari Linggi ke Pasir Panjang.

Ketiga-tiga projek mega itu yang mula dibina pada 14 Februari 2005 dan dijadualkan siap pada 12 Ogos 2007, masih terbengkalai sehingga sekarang.

Badrul yang juga dikenali sebagai blogger CheguBard (http://chegubard.blogspot.com) mendedahkan kontraktor terbabit adalah Hartajaya-Genting Timur-AMR Sdn. Bhd.

Beliau mendedahkan, syarikat kontraktor terbabit turut diberikan peluang menyiapkan projek-projek mega itu sehingga bulan depan, tanpa sebarang denda sebagaimana yang dipersetujui antara kerajaan-kontraktor sebelum ini.

Beliau mendakwa ketirisan RM10 billion hingga RM20 billion setahun dalam belanjawan negara tahun lepas disebabkan beberapa projek terbengkalai seperti yang didedahkannya itu.

"Isu utama (adalah) runding terus...bila tender tertutup, syarikat kontraktor yang dapat projek belum tentu kompiten dan layak," tegas Badrul ketika dihubungi petang tadi.

"Bila runding terus, syarikat kroni yang dapat anugerah (projek) itu akan runding, reka jalan (dan) dia tetapkan (sebut) harga dan terus bina walaupun dia (syarikat) itu ada rekod gagal."

Beliau yang juga Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendakwa kerajaan sanggup memberi fasiliti dan keistimewaan kepada beberapa syarikat kontraktor yang dilihat kroni beberapa pemimpin tertentu Umno.

Beliau turut mendesak Perdana Menteri Malaysia yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan amalan kronisme di Port Dickson tersebut.

"Najib 1Malaysia kena jelaskan tentang kerja buat kroni-kroni ini kerana projek di Port Dickson bukan di bawah kuasa kerajaan negeri, (sebaliknya) di bawah Persekutuan (khususnya) Kementerian Kewangan," tegasnya.

"Sepatutnya beberapa projek itu siap Disember ini, itu pun tarikh yang ditunda (oleh) kementerian (pimpinan) Najib tanpa ada sebarang denda...apa yang dilihat sekarang, baru 60 peratus siap."_harakahdaily.net

Bukan Islam amat percaya Nik Aziz

Tarmizi Mohd Jam

KUALA LUMPUR, 28 Nov: Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw berkata, tiada siapa dapat menyangkal Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat seorang pemimpin yang memerintah dengan bersih, beriman dan budiman.

Katanya, pandangan tersebut turut dikongsi oleh orang bukan Islam bukan saja di Kelantan tetapi di seluruh negara.

"Bagi bukan Islam pun menganggap beliau seorang yang bersih dan mempunyai keutuhan integriti dan kerana itu beliau layak menjadi pemimpin. Hakikatnya Kelayakannya itu tidak ada yang dipertikaikannya.

"Orang bukan Islam tidak keberatan untuk menerima Tok Guru (Nik Aziz) kerana beliau sudah membuktikan dirinya seorang yang berintegri berakhlak tinggi dan bermoral," kata Tan Seng Giaw kepada Harakah.

Beliau berkata, mereka percayakan Tok Guru Nik Aziz kepada nilai-nilai yang termaktub dalam al-Quran iaitu seorang yang adil, jujur tanpa mengira kaum, warna kulit dan kawasan.

Malah katanya mereka percaya sepanjang 20 tahun Mursyidul Am PAS itu memerintah Kelantan beliau berjaya menolong semua kaum.

Ujar Tan Seng Giaw lagi, berdasarkan asas tersebut Tok Guru Nik Aziz diterima sekali pun tanpa modal dan hasil dari Kerajaan Pusat.

Katanya, dalam keadaan yang sedemikian Menteri Besar itu boleh kekal memerintah lebih dua dekad dengan berkesan walaupun tanpa peruntukkan dari Kerajaan Pusat.

Tan Seng Giaw yang juga anak jati Kelantan berkata, Tok Guru Nik Aziz tidak menerima rasuah dan tidak mementingkan diri sendiri tetapi mengutamakan rakyat dan negeri Kelantan.

"Itulah yang istimewanya, beliau berpoliti untuk berkhidmat bukan untuk personal dan sebagai seorang ahli politik beliau memberi sumbangan dan berkhidmat untuk rakyat bukan menjadi ahli politik untuk mengaut keuntungan," katanya yang juga Ahli Parlimen Kepong. _harakahdaily.net

Pengganti Tuan Guru: Hentikan berbalas kenyataan dalam media

Abdul Aziz Mustafa   
KUALA LUMPUR, 28 Nov: Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak sepatutnya ditekan untuk menamakan penggantinya dan semua kenyataan pemimpin PAS mengenai perkara itu mesti dihentikan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"Jangan paksa Tuan Guru mencadangkan penggantinya. Beliau tentu mempunyai perkiraan, perhitungan dan kebijaksanaan sendiri untuk memilih masa yang sesuai untuk mencadangkan siapa penggantinya," kata beliau.

Mahfuz menyifatkan tindakan berbalas-balas kenyataan mengenai perkara itu secara terbuka di dalam media memberi tekanan kepada Tuan Guru menamakan penggantinya sebagai Menteri Besar Kelantan.

Walaupun tindakan menyuarakan pandangan mengenai perkara itu adalah hak demokratik masing-masing, kata beliau, tetapi berbalas-balas kenyataan sesama sendiri mengenai perkara itu secara terbuka di dalam media boleh mengakibatkan implikasi yang lain.

"Lebih dari itu, semua pihak jangan membelakangi tertib organisasi di dalam PAS.

"Dari segi peraturan berorganisasi di dalam PAS, Tuan Guru atas sifatnya sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan boleh mencadangkan nama penggantinya kepada dan di dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat untuk dipertimbangkan.

"Begitu juga, ahli-ahli mesyuarat yang lain di dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat juga boleh mengemukakan cadangan untuk dipertimbangkan.

"Tetapi, dari segi kaedah berjemaah di dalam PAS, keputusan mengenai perkara itu hanya boleh dibuat di dalam dan dengan persetujuan mesyuarat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat sebagai badan eksekutif yang dipilih oleh muktamar," katanya.

Bagaimanapun, kata Mahfuz, pandangan dan hasrat Tuan Guru sebagai pemegang jawatan itu kini dan lebih dari itu sebagai Mursyidul Am biasanya diberi keutamaan untuk dipertimbangkan oleh mesyuarat tersebut.

Mahfuz juga menjelaskan, setiap kali PAS mendapat kerusi majoriti di mana-mana negeri selepas pilihan raya, nama orang yang mendapat kepercayaan parti untuk menjadi Menteri Besar di kemukakan oleh Presiden PAS kepada Sultan negeri yang berkenaan.

"Presiden PAS pula mengemukakan nama tersebut kepada Sultan yang berkenaan setelah dipersetujui oleh mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat,"kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz meminta semua pihak agar memberikan kepercayaan kepada Tuan Guru untuk memilih masa yang sesuai bagi mencadangkan penggantinya sebagai Menteri Besar Kelantan dan juga kepada mesyuarat Ahli Jawatankuasa PAS Pusat untuk mempertimbangkan cadangan beliau dan membuat keputusan mengenainya.

"Saya yakin semuanya akan berjalan dengan lancar mengikut tertib berjemaah dan berorganisasi di dalam PAS," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.
 

Pencuri Bermaharajalela, Polis Gagal Ambil Tindakan

http://buletinonline.net/images/stories/berita14/IMG_6391.JPGKUALA NERUS - Seorang peniaga, Siew Chee Yong, 49, telah mengalami kerugian sebanyak RM200 ribu kerana kehilangan pelbagai jenis peralatan dan mesin di kilangnya dekat Wakaf Tembesu di sini.

Beliau yang mengusahakan kilang pengeluaran batu bata bermutu tinggi. di bangunan bekas kilang papan lapis telah beberapa kali membuat laporan polis berkenaan kecurian yang dialami pihaknya.

Menurutnya, bahkan, beliau pernah menangkap sendiri pencuri berkenaan lalu menghantarnya ke balai polis namun sehingga kini tiada tindakan yang diambil oleh pihak berwajib tersebut.


“Kilang tersebut telah dijual kepada seorang peniaga. Saya menyewa dari peniaga tersebut dan mengusahakan pelbagai perusahaan.(Gambar - Siew menunjukkan tempat dimana mesin acuan batanya diletakkan, sebelum dicuri)

“Sejak itu pencuri-pencuri itu masuk dan keluar sesuka hati dan mencuri pelbagai barang termasuk pemampat udara, mesin acuan batu bata serta 8 set alat gantinya, pam air dan gunting besi,” katanya ketika bertemu dengan pihak media hari ini.

Menurutnya, selain peralatan yang menjadi kegunaan untuk perusahaannya, pencuri-pencuri berkenaan turut mengambil barangan-barangan berharga yang terdapat pada bangunan itu.
http://buletinonline.net/images/stories/berita14/kecurian%20wakaf%20tembesu%20004.jpg
Katanya, antara yang dicuri adalah bingkai pintu dan tingkap, alat ventulasi, lampu tumpu dan lain-lain.

“Kalau cuaca tidak hujan, mereka dating sekali sekala dan kecurian tidak berlaku dengan kerap,”

“Tapi baru-baru ini bila musim hujan bermula, mereka datang beramai-ramai satu ketika sepuluh hingga lima belas orang,” jelasnya.

Beliau turut memberitahu pihak media beliau ada menugaskan 3 orang pekerja yang mengawal kawasan seluas 10 hektar, namun seorang daripada pegawai keselamatannya pernah cuba dibunuh dengan cara ditikam oleh pencuri-pencuri tersebut menggunakan pemutar skru.

Beliau kesal kerana sehingga kini pihak polis gagal mendakwa pencuri-pencuri yang dikenali.

Katanya, apabila beliau bertanyakan tentang perkara tersebut kepada pihak polis mereka menjawab kes tersebut kes itu masih dalam perhatian. Namun begitu, pihaknya ragu-ragu dengan kenyataan itu kerana pihak polis tidak pernah mencuba menyelesaikan kes itu.

“Atau polis sudah tidak ada kemampuan untuk menyelesaikan kes-kes kecurian yang berleluasa dan pencuri-pencuri yang bermaharajalela,” sindirnya_buletinonline