Sahabat Purnama

Jumaat, 1 Januari 2010

CATATAN AWAL PURNAMA: MEMBEBANKAN RAKYAT ITU NAMANYA MENZALIMI RAKYAT!

norhalim mh 

Tahun baru 2010 disambut rakyat Malaysia dengan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen, apa lagi yang patut diperkatakan kepada kerajaan Barisan Nasional, tiada lain daripada menyusahkan rakyat, alasan dangkal kenaikan harga gula dunia dijadikan penyebab kenapa kerajaan prihatin ini wajib menaikkan harga gula daripada kerajaan terus dibebani pemberian subsidi yang besar kepada rakyat.


Memang dalam berbuat kebajikan kepada rakyat, kerajaan terlalu berkira, subsidi itu sudah menjadi tanggungjawab kerajaan sebenarnya.  Rakyat tidak lupa tentang keborosan pemimpin negara membelanjakan khazanah negara, perlakuan  rasuah berbillion-billion banyaknya, apa lagi yang tidak boleh diperkatakan kepada pemerintah jenis ini? 


Rakyat tidak akan merungut atau marah jika kenaikan harga gula ini, kerajaan yang memerintah itu telus, berhemah dalam berbelanja, tidak melakukan amalan rasuah, rakyat sudah pastinya mengambil kira beban tanggungan kerajaan, haruskah rakyat dipersalahkan kerajaan sekali lagi? 


Kerajaan berkata "Rakyat sepatutnya bersyukur kerana kerajaan masih memberikan lagi subsidi kepada rakyat" .  "Oh begitu rupanya, memang inilah kerajaan yang amat prihatin". Begitu agaknya jawapan penyokong-penyokong umno dan puak-puak yang memberikan undi kepada mereka pada 8 Mac 2008 yang lalu,  Berbaloikah undi mereka itu?


Bagi mereka yang menolak Barisan Nasional memang wajib mereka marah kerana memang dasar pembangkang, akan membangkang apa sahaja perkara yang menyusahkan rakyat.  Itu betul kerana memang tanggungjawab pembangkang membangkang perkara-perkara salah yang dibuat pemerintah.


Bagi golongan berada, kenaikan harga gula tidak memberi kesan langsung kepada mereka kerana bagi mereka semua keperluan tersedia.


Tidakkah kerajaan prihatin ini terfikir? Bagaimana pula dengan golongan kebanyakan iaitu sekalian rakyat yang bukan dari kategori berada atau elit tersebut?  Apa beza itu semua, bagi kerajaan jenis ini hanya melihat bagaimana mahu menyelesaikan masalah bebanan kewangan negara  dengan jalan mudah iaitu menaikkan harga barang,  begitu juga dengan tragedi kenaikan minyak melampau di zaman Pak Lah, adakah rakyat sudah lupa?


Sesunggugnya rakyat tidak pernah lupa dan kerajaan jenis ini juga tentunya tidak akan dapat melupakan amukan rakyat pada 8 Mac 2008.  tetapi kenapa perkara seumpamanya ini masih berlaku?


Jawapannya mudah...Kerajaan jenis ini masih berkuasa dan mereka dengan angkuh berkata "Barisan Nasional Masih diberi kepercayaan rakyat memimpin Negara, mandat rakyat harus dihormati semua pihak".  dengan sekonyong-konyong bertempik soraklah penyokong-penyokong mereka kerana Barisan Nasional berjaya mengekalkan kuasa untuk satu tempoh lagi menzalimi rakyat kebanyakan.


Memang sudah menjadi lumrah Kerajaan Barisan Nasional ini menganiaya rakyat apatah lagi kepada penentang-penentang mereka.  Sebabnya kerana mereka masih berkuasa. 


Natijahnya sudah jelas, rakyat kebanyakan tidak boleh lagi perlu bertolak ansur dengan kerajaan jenis ini, kerja mereka itu memang suka membebankan rakyat,  Pilihanraya Umum ke 12 yang lalu hingga tempoh ke Pilihanraya umum ke 13 adalah masa dimana rakyat menilai kerajaan Barisan Nasional ini yang terus-terusan membebankan rakyat.  Mereka akan diberi hukuman setimpal dengan kezaliman yang dilakukan kepada rakyat. Memang Benar.... Membebankan rakyat itu namanya Menzalimi Rakyat!

*****