Sahabat Purnama

Khamis, 12 November 2009

Nizar cadang Akta Keselamatan dan Kesihatan untuk pengangkutan awam

KUALA LUMPUR, 11 Nov: Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin (PAS-Bukit Gantang) mengesyorkan agar Institut Keselamatan dan Kesihatan (NIOSH) turut mengadakan latihan dan kursus kepada pengusaha pengangkutan awam bagi mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Nizar ketika mengajukan soalan tambahan kepada Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan juga mahu Akta Keselamatan dan Kesihatan 1994 diaplikasi melalui NIOSH.

Ini kerana ujarnya, meskipun akta itu telah dinyatakan sejak sekian lama, namun ianya dilihat tidak dilaksanakan secara menyeluruh dalam beberapa aspek khususnya melibatkan keselamatan pengangkutan awam.

Menurutnya, sejak tahun 2000 hingga 2005, kadar kemalangan di lebuhraya meningkat hampir 30 peratus, melibatkan kenderaan komersial. Kemalangan melibatkan pengangkutan awam seperti bas pula meningkat hampir 131 peratus dari dalam tempoh lima tahun tersebut.

"Apakah cadangan daripada timbalan perdana menteri untuk melaksanakan akta tersebut kepada kesihatan dan keselamatan jalan raya kepada pengusaha-pengusaha kenderaan komersial dan kenderaan bas supaya kadar kemalangan itu dapat dikurangkan.Kita lihat setiap kali musim perayaan kadar kemalangan itu meningkat.Kempen demi kempen telah kita adakan.

"Saya nak mengesyorkan dan saya nak dapatkan kepastian daripada kementerian boleh atau tidak akta itu diaplikasikan melalui NIOSH suapaya NIOSH melaksanakan jugak latihan kepada pengusaha kenderaan awam yang dapat mengurangkan kadar kemalangan jalan raya," katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri menjawab bahawa bidang kuasa itu merentasi sempadan Kementerian Sumber Manusia kerana ia juga melibatkan kementerian-kementerian lain.

Terdahulu, Nizar meminta Kementerian berkenaan menjelaskan mengenai kontraktor-kontaraktor perkhidmatan bangunan kerajaan diwajibkan menghantar semua pekeja mereka menghadoiri kursus kemahiran di NIOSH untuk melayakkan mereka terlibat dengan sebaran tender.

Beliau berkata, terdapat banyak rungutan daripada pelbagai pihak khususnya kontraktor bumiputera yang dipaksa mengeluarkan sijil-sijil tertentu khususnya sijil penyertaan dan sijil kehadiran dari NIOSH sebelum mereka ditawarkan kerja-kerja pengurusan atau perkhidmatan di jabatan kerajaan negeri dan kerajaan persekutuan.

"Jadi kalaulah ada jaminan daripada timbalan menteri tadi menyatakan NIOSH tidak menyatakan satu kemestian kepada majikan untuk menghantar pekerja-pekerja mereka untuk menghadiri kursus, saya anggap ianya baik kerana jika ia dijadikan satu syarat, maka ia akan menyusahkan kontraktor-kontraktor dalam pengurusan bangunan dan juga perkhidmatan-perlkhidmatan yang lain," katanya.

HarakahDaily.Net/-

Nafi royalti bercanggah konsep 1Malaysia - pensyarah

KOTA BHARU, 12 Nov: Golongan cendikiawan di universiti menyifatkan tindakan kerajaan pusat mengenepikan bayaran royalti petroleum kepada Kelantan bertentangan dengan semangat federalisme.

Malah kata mereka ia juga tidak mencerminkan semangat 1Malaysia yang dijelmakan Perdana Menteri, Datuk Seri Datuk Najib Razak sekarang.

Pensyarah Sains Politik USM, Prof Madya Dr Ahmad Fauzi Abd Hamid (Gambar) berkata, sepatutnya kerajaan Barisan Nasional (BN) lebih cekap dalam usaha menawan hati rakyat Kelantan.

“Rakyat Kelantan tentunya termasuk mereka yang bukan sahaja mengundi BN, tetapi juga mereka yang tidak mengundi BN.

“Di kalangan mereka tentu ramai pengundi atas pagar. Sedangkan Perdana Menteri juga menyebut beliau menjadi ketua kerajaan untuk semua,” katanya ketika dihubungi di sini.

Minggu lepas perdana menteri mengumumkan kerajaan pusat akan memberi wang ihsan kepada Kelantan mulai tahun depan, hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu.

Ekoran itu ramai membantah kerana mereka menyifatkan ia bertentangan sama sekali dengan perjanjian yang ditandatangani pada 1975 di antara kerajaan negeri dan Petronas.

Dr Ahmad Fauzi berkata, sifat menghukum kerajaan pusat amatlah merugikan prospek BN di negeri-negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

“Hujah ini tidak perlu kepada mengkomplikasikan perbincangan dengan fakta undang-undang yang terlalu ilmiah berdasarkan akta itu dan ini.

“Cukup untuk dihujahkan tindakan Perdana Menteri seolah-olah tidak jauh berbeza dengan sentimen akar umbi Umno yang mendesak kerajaan pusat mengurangkan peruntukan kepada negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat,” ujarnya.

HarakahDaily.Net/-