Sahabat Purnama

Khamis, 3 Jun 2010

SIAPAKAH ZULQARNAIN?

Belajarlah daripada Zulqarnain
Zolkharnain Abidin   
Selesai membaca tafsir surah al-Kahfi buah tangan Ibnu Kathir, saya teringat untuk membuat kiriman ini. Walau pun bukan kerana kesamaan nama, saya tetap berterima kasih kepada al-marhum ayah yang meletakkan nama itu untuk saya. Siapalah saya untuk disamakan dengan seorang raja adil lagi perkasa yang diabadikan namanya di dalam al-Quran itu.


Zulqarnain di dalam al-Quran mengikut para ulama bukan Iskandar al-Maqduni atau Alexander The Great yang pernah kita baca dalam buku sejarah itu. Alexander itu adalah penakluk yang tidak beriman. Mereka berdua mungkin sama dari sudut kepintaran menakluk, tetapi iman memisahkan mereka.


Saya tidak berhasrat untuk berbicara panjang mengenai latarbelakang personal Zulqarnain, tanya sahaja ‘Mr Google’, dia mampu menjawab dengan agak baik.


Menurut al-Quran Zulqarnain sampai ke penghujung timur dan barat bumi. Beliau menemui pelbagai watak manusia. Dia melakukan kebaikan kepada mereka dan mengajak mereka beriman kepada Allah.


Kemuncak pengambaraan Zulqarnain ialah apabila dia sampai ke daerah yang terletak di antara dua bukit. Daerah itu sering diserang oleh Ya’juj dan Ma’juj, daripada keturunan Adam yang mengganas tanpa batasan.


Siapakah Ya’juj dan Ma’juj? Tanyalah ‘Mr Google’, dia akan mencadangkan ensiklopedia bebas Wikipedia untuk ditelaah. Rasanya itu memadai.


Kaum yang tinggal di daerah itu bersedia mengupah Zulqarnain untuk membina tembok pemisah antara mereka dan Ya’juj dan Ma’juj. Zulqarnain menolak upah itu dan bersedia bekerjasama dengan mereka untuk melakukannya.


Bagaimama Zulqarnain bekerja? Ini yang penting dan sepatutnya diteladani.


1. Zulqarnain berkepakaran tinggi – Dia bukan pemimpin biasa tetapi seorang yang berilmu. Dia menguasai ilmu dakwah, ilmu perang, ilmu seni kepimpinan termasuk ilmu binaan. Dia membina tembok pemisah dengan sangat teguh sehingga tidak mampu dipanjat dan ditebuk.


Semua kepakarannya dimanfaatkan di tempat yang sebenar. Dia berlemah-lembut dengan sasaran dakwahnya, bertegas dengan penentangnya dan bekerjasama dengan mereka yang sedia bekerjasama. Dengan lembut ada tegas, dalam tegas ada bijaksana.


2. Bijak memanfaatkan kebolehan orang lain – Biar pun Zulqarnain berupaya membina tembok itu dengan kekuatan tentera yang dimilikinya, namun dia tidak berhidung tinggi. Dia menghargai kebolehan penduduk setempat dengan memohon kerjasama mereka dalam bidang yang mereka berkebolehan.


Beliau meminta mereka mendapatkan kepingan besi, menimbunnya setinggi bukit, meniup kepingan besi sehingga panas membara, mendapatkan tembaga cair dan menuangkan tembaga itu di atas timbunan besi berkenaan.


Penduduk setempat tidak merasai tembok itu sumbangan Zulqarnain sepenuhnya, tetapi merasai itu hak mereka juga kerana mereka turut menyumbang dalam pembinaannya.


3. Sedar mengenai kedudukan diri sendiri – Selesai pembinaan tembok, Zulqarnain menyifatkan kejayaannya itu sebagai rahmat dari Tuhan. Tembok itu terbina dengan kehendak Tuhan dan bakal ranap dengan kehendak Tuhan juga.


Beliau tidak merasa dirinya serba hebat, serba tahu dan serba sempurna. Penyandaran urusan hidup kepada Tuhan pada permulaan dan penghujungnya, membentuk jiwa mereka yang berkuasa agar sedar akan amanah kekuasaan yang dimilikinya.


Sebesar mana pun kuasa, setinggi mana pun jawatan, sekuat mana pun pengaruh, sampai masa ranap jua.


4. Sentiasa mendapat pertolongan Allah – Zulqarnain sentiasa dipermudahkan oleh Tuhan dalam semua urusannya. Jalan sentiasa terbuka dan terbentang. Dia boleh sampai kemana-mana dengan bantuan angin.


Tuhan memudahkan urusannya sebab itu kehendak Tuhan untuknya. Beliau pula memanfaatkan semua kemudahan itu untuk meninggikan kalimah Tuhan. Dia tidak mengambil kesempatan kemudahan anuherah Tuhan itu untuk kepentingan dirinya.


Beliau sedar, sehebat mana pun dirinya, semua itu anugerah Tuhan jua.


Paling penting, mengapa Zulqarnain dirakamkan oleh Allah di dalam al-Quran. Beliau bukan nabi dan rasul. Namun, kisah beliau disebut dengan panjang lebar oleh Tuhan di dalam kitabnya. Kisahnya bakal dibaca oleh manusia sampai kiamat.


Di sana ada ribuan nabi, namun nama mereka tidak tersebut pun di dalam al-Quran. Di sana ada puluhan rasul, nama mereka tersebut tetapi tidak diceritakan dengan panjang seperti Tuhan memperihalkan Zulqarnain?


Adakah beliau lebih mulia daripada nabi dan rasul? Tidak, para nabi dan rasul lebih mulia daripadanya. Kalau begitu, mengapa begitu?


Inilah model pemimpin yang dikehendaki oleh Allah untuk dicontohi, pemimpin di peringkat mana pun. Pemimpin mesti berilmu, bijak memanfaatkan kebolehan orang lain walau pun orang yang paling lekeh, sedar akan letak duduk diri sendiri dan sentiasa berusaha untuk melayakkan diri mendapat pertolongan Allah.


Sekurang-kurangnya kita semua adalah pemimpin kepada diri sendiri atau keluarga kita. Contohilah Zulqarnain, apatah lagi kalau kita adalah pemimpin sebuah JAMAAH ISLAM._harakahdaily.net

Peluang Pakatan Rakyat kuasai Putrajaya terbuka luas

Mohd Rashidi Hasan
Pakatan Rakyat akan kuasai Putrajaya walau tanpa Anwar. Ahli Parlimen Batu, Tian Chua begitu yakin bahawa Pakatan Rakyat akan menggantikan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum akan datang.


Katanya, walaupun tanpa Dato' Seri Anwar Ibrahim, Pakatan Rakyat akan terus disokong rakyat. Huraian keyakinan beliau dinyatakannya dalam wawancara wakil Harakah, bersama beliau, yang merupakan Pengarah Strategik KeADILan di pejabat Harakah 27 Mei lalu.


HARAKAH : Bagaimana saudara melihat perubahan yang berlaku dalam perkembangan politik mutakhir ini terutamanya selepas Pilihan Raya Kecil Sibu dan Hulu Selangor?


TIAN CHUA : Sekarang ini Umno tak mahu jadikan keseimbangan iaitu dua parti sistem ini sebagai realiti, bagi mereka, mereka mahukan kekuatan yang mana mereka pernah dapat dahulu iaitu majoriti dua pertiga, dan membiarkan pembangkang sebagai hiasan. Itu yang menjadi masalah kepada Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, dalam mendapatkan semula pemerintahan yang kuat.

Jika beliau mahukan kemenangan sahaja beliau boleh buat pilihan raya umum esok lusa, tetapi kemenangan yang beliau akan dapat bukanlah kemenangan yang boleh memastikan beliau kukuhkan kedudukan dengan dua pertiga majoriti, sebaliknya beliau akan terus berada dalam keadaan hari ini di mana tiadanya kekuatan.

Membicarakan soal pasca PRK Sibu, pada saya, Pakatan Rakyat boleh memperolehi lima atau enam kerusi lagi, dan Sabah juga kita boleh dapat dalam empat atau lima kerusi, ini satu perubahan besar juga, dan bagi saya jika kita mampu kekalkan apa yang kita dapat hari ini dan menambah dengan kerusi di Sabah dan Sarawak.


Hasrat melihat sistem dua parti yang lebih berkesan akan dapat diterjemahkan, sementara BN terutamanya Umno akan terus tertekan.


Najib akan lemas, jika dia tidak berjaya kurangkan kerusi kita, ditambah dengan jika beberapa kerusi di Sabah Sarawak jatuh kepada Pakatan Rakyat, ini satu ketidakselesaan kepada Najib, yang perlu letak jawatan sama seperti yang dialami Tun Abdullah Badawi, Umno dalam keadaan yang agak kritikal.

Apa yang perlu Pakatan Rakyat lakukan dalam menangani situasi ini?


Apa yang kita perlu ialah, Pakatan Rakyat harus kekalkan apa yang ada dan tambah lagi untuk menjadikan tekanan yang lebih kepada Umno-BN.


Umno BN akan terus berusaha membuat persempadanan semula, menggunakan SPR untuk kekal memerintah, mereka mahukan balik kerusi mereka yang tewas, mereka akan hentam pemimpin kita berterusan untuk dapatkan pengaruh semula rakyat, tetapi apa yang dibuat kita ada masa untuk menunggu perubahan, tetapi mereka (Umno) dah tiada masa kerana mereka kini tertekan untuk survival.


Sekarang ini, 50 peratus Melayu duduk dalam keadaan arus pembangunan semasa, hanya 30 peratus sahaja yang masih dalam sektor pertanian yang kebanyakannya di kawasan pedalaman, Umno akan memperhebatkan cengkaman di kawasan pedalaman mereka, tetapi jika ikut arus pembangunan mereka yang duduk di kawasan membangun mereka dah pergi jauh dan mendapat sumber maklumat yang lebih banyak.


Kita melihat, selepas BN menang di Hulu Selangor BN, selang tiga minggu di Sibu BN kalah di sana, apa yang saudara dapat simpulkan?


Saya lihat kita boleh buat satu kesimpulan yang neutral di dua tempat ini, kita dapati kumpulan masyarakat yang dapat maklumat yang duduk dalam bandar atau separuh bandar penerimaan mereka terhadap Pakatan Rakyat sangat tinggi.


Terdapat sedikit polarisasi di mana masyarakat yang lebih terpinggir dan kurang mendapat maklumat mereka ini sebenarnya bukanlah cenderung untuk sokong BN, tetapi sebenarnya mereka ini ditindas, takut kepada penguasa dan politik wang, ini budaya politik lama yang boleh laku dalam 'setting' kawasan pedalaman.


Saya gunakan kesimpulan ini saya tak mahu jatuh kepada observasi yang optimistik yang menyatakan sebenarnya Cina sokong Pakatan Rakyat sementara Melayu kepada Umno.


Itu tidak benar, kerana kita kena gunakan kaca mata bukan perkauman di mana dari segi itu kita nampak kononnya Cina banyak sokong Pakatan Rakyat.


Sebenarnya bukan sahaja Cina yang menyokong Pakatan Rakyat, tetapi mereka yang duduk dalam bandar dan pekan yang pendedahan mereka terhadap media yang lebih terbuka ini membolehkan mereka keluar dari kongkongan budaya takut ini, tetapi kalau kita lihat masyarakat yang masih tertutup dan ekonominya sangat bergantung kepada kerajaan Pusat, mereka ini belum lagi bersedia untuk konfrontasi kepada penindas mereka ini.


Hal ini berlaku di Sibu juga, yang duduk di bandar dan pekan serta pinggir bandar mereka sedia berhijrah tetapi mereka yang duduk di pedalaman ini sukar untuk menghijrah pemikiran mereka.


Mereka terpaksa tunduk kepada tekanan BN, ini dua trend dan bagi Pakatan Rakyat cabarannya ialah, bagaimana kita atasi masalah ini.


Ada dua aspek satu yang biasa iaitu perkukuhkan organisasi, dan banyak turun buat program.Yang seterusnya yang lebih mencabar ialah bagaimana kita boleh terjemahkan idealisme kita untuk masyarakat bagaimana satu pentadbiran yang baik 'good governance', telus, bebas dari rasuah dan masyarakat bermoral.

Ini mesej yang mudah diterima oleh masyarakat bandar tetapi masalah kepada masyarakat yang hidup dalam ekosistem ekonomi yang masih belum independent, sangat bergantung kepada subsidi dan dalam keadaan yang kurang memuaskan.

Mereka ini belum boleh lihat nilai-nilai ini boleh diterjemah kepada sesuatu yang postif kepada hidup mereka, mereka ini dari akan bertanya setiap bulan mereka perlu memikirkan wang yang tidak cukup untuk bayar hutang sana-sini yang akhirnya memikirkan apa untungnya kepada mereka kepada dasar 'good governance'.


Walaupun sebenarnya ia sangat berkait dengan kehidupan mereka. Ini cabaran kepada Pakatan Rakyat bagaimana kita nak terjemahkan nilai ini bila kita laksanakan dasar ini golongan ini boleh dapat faedah.


Kita dapat melihat bahawa Pakatan Rakyat menghadapi sedikit masalah untuk mendapat undi di kawasan Melayu mundur, ini dikuasai BN, bagaimana fenomena ini hendak ditangani Pakatan?


Dalam politik itulah yang kita lihat, tetapi sebenarnya ada masalah yang lebih menyeluruh kerana corak ekonomi yang dilaksana BN ini mementingkan membangunkan untuk kelompok elit dan kepentingan diri.


Ini yang menjadikan sebahagian besar masyarat terpaksa bergantung kepada subsidi dan bantuan dari kerajaan.


Jadi ini tak boleh membebaskan mereka ini daripada kemelut ini dan mentaliti dibina Umno dan sengaja mempropagandakan ini supaya budaya ini dipanjangkan.


Dalam menangani isu-isu besar seperti APCO dan sebagainya, seolah-olah ia tidak memberi kesan kepada rakyat luar bandar, bagaimana pandangan saudara?


Itulah yang saya jelaskan, mereka ini tidak terdedah kepada maklumat yang besar, oleh kerana sekatan media dan maklumat mereka ini tak terasa isu macam APCO.


Ini rasa ada kena mengena dengan hidup mereka, apa yang mereka fikirkan ialah isu kehidupan harian mereka soal anak sekolah, yuran anak dan bagaimana hendak dapatkan jalan segera dapat duit.


Tiap hari mereka ini hidup dalam suasana ini, nak bincang soal submarine, APCO dan sebagainya mereka tak akan fikirkan isu ini walaupun ada kaitan dengan mereka.


Persoalannya ini bagaimana kita hendak terjemahkan dengan apa isu yang berlaku dengan kehidupan mereka.


Sebagai cabaran bagaimana dalam pentadbiran negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat kita kurangkan beban kepada masyarakat ini bagaimana dengan ada telah kita laksanakan skim air percuma, takaful kifaalah, tetapi bagi saya kita kena buat lebih lagi kepada golongan ini bagi mengurangkan beban mereka.


Ini boleh menarik sokongan mereka ini. Tetapi cuma kita ada limitasi kerana kita bukan kerajaan Pusat.


Cabaran besar Pakatan Rakyat ialah, hari ini BN cuba menggambarkan kepada rakyat kononnya kepimpinan Pakatan Rakyat ini tiada pengalaman mentadbir negeri dan sebagainya. Bagaimana saudara menangani isu ini?


Sebab itulah bagaimana kita boleh uruskan persepsi ini, cara terbaik percepatkan 'learning curve' kita dalam pentadbiran negeri yang kita tadbir jauh profesional meyakinkan dan naikkan imej di mata masyarakat.


Seterusnya kita dari segi parti dalam Pakatan Rakyat masing-masing, muafakat di kalangan kita sangat penting. Kenapa ada mulanya tsunami politik.


Rakyat sebenarnya melihat pemimpin Umno yang dulu mampu boleh pegang MIC dan MCA kini tidak mampu lagi berbuat demikian yang menyebabkan masyarakat semakin lihat longgarnya kekuatan antara parti-parti dalam komponen BN.


Mereka lihat bagaimana kini ada hujah-hujah yang ekstrem di kalangan pemimpin Umno ataupun pemimpin parti komponen tetapi PM yang ada, Najib hanya berdiam sahaja tak mampu selesaikan kemelut.


Ini menyebabkan mereka tidak percaya kepada BN dan sebaliknya mereka lihat Pakatan Rakyat semakin matang, maju dan bersatu dapat mencapai konsensus dengan cepat dan reaksi kita dalam isu penting sangat sederhana dan moderate dan memenuhi kehendak kebanyakan masyarakat.


Ini satu proses penting dan jika kita perkukuhkan perpaduan ini, masyarakat akan yakin dengan Pakatan Rakyat, kita tak ada masalah yang besar tetapi kemampuan kita selesaikan masalah dalam satu wadah Pakatan Rakyat ini sangat baik.


Berbanding kepada tahun 1999, pakatan yang kita bina ketika itu tidak mampu untuk uruskan perbezaan antara tiga parti, sebab itu pada tahun 2004 rakyat memberi undi kepada BN kerana rakyat tak mahu satu pakatan yang tak boleh selesaikan perbezaan dalaman mereka.


Ini lah yang rakyat mahu lihat tiap isu yang ada kontroversi semua kaum tetapi Pakatan Rakyat selesaikan dengan baik berbanding BN. Ini kelebihan kita sekarang.


Daripada apa yang disebut dan lakukan BN, Pakatan Rakyat dan Dato' Seri Anwar Ibrahim adalah pencabar utama mereka, maka mereka menyerang Anwar dengan hebat bagaimana saudara hendak menangani perkara ini?


Tanggapan bagi Umno ini adalah satu yang mereka pegang, dan ini sebenarnya salah. Mereka anggap Pakatan Rakyat ini wujud kerana karisme Anwar pegang semua orang.


Untuk satu dua perkara ya, ia betul tetapi, ia telah merentasi benda ini kerana sebenarnya Pakatan Rakyat ini setiap parti yang ada ia ada 'internal force' yang boleh memainkan peranan.


Keinginan majoriti dalam PAS yang inginkan perubahan, dan kita juga boleh lihat dalam PAS sekarang ini ahlinya bertambah ialah selepas tahun 1999 berbeza dengan sebelum 1999 yang agak 'hard core'.


DAP pula sekarang ini dipimpin oleh generasi baru yang bukan dari sistem pendidikan kolonial lama, mereka ini kebanyakan ikuti pendidikan nasional, masuk universiti awam, DAP berubah.


Sementara KeADILan pula mengumpulkan pelbagai sumber yang mahukan perubahan, baik dari NGO seperti JIM, ABIM dan Suaram, dan generasi muda dari Umno yang berubah.


Ini satu 'genre fenomena' yang matang untuk perubahan masyarakat, Anwar sebagai kepimpinan dan ikon kerana kesengsaraan dan penindasan kepadanya, dia mudah jadi central of attraction, dan serangan ke atas Anwar ini dibuat oleh Umno bertujuan anggap jika Anwar jatuh Pakatan Rakyat akan jatuh. Ini satu kesimpulan salah.


Sejak reformasi 1998, Anwar masuk penjara, inilah kebangkitan massa yang sebenarnya bukanlah dipimpin oleh Anwar, tetapi dipimpin oleh golongan baru yang telah diuji masuk penjara keluar penjara dan juga telah mampu memecah monopoli maklumat.


Dan kita lihat, KeADILan telah 'survive' 10 tahun tanpa Anwar apabila Anwar dipenjarakan. Anwar bagi KeADILan hanya simbolik, bagi pemimpin yang anggap mereka boleh tangkap dan serang Anwar untuk lumpuhkan KeADILan mahupun Pakatan Rakyat.


Ini satu persepsi yang salah, ini satu mimpi. Memanglah ada masalah dalam KeADILan tetapi kekuatan yang ada datang dari generasi yang mahukan perubahan.

Dengan menyerang Anwar ia tidak akan mengubah ealiti ini. Bagi saya ini satu kesilapan Tun Mahatahir Mohamad anggap tangkap Anwar masuk penjara boleh lumpuhkan reformasi, sebaliknya tidak, ini berubah.


Ketika Abdullah jadi PM, mereka kata KeADILan tak relevan lagi sebab Anwar tidak boleh bertanding pada PRU-2008, tetapi sebaliknya walaupun Anwar tidak boleh bertanding juga.


Semangat dan perjuangan inginkan perubahan itu semakin tinggi menyebabkan tsunami berlaku. Rakyat mahukan perubahan. BN sekarang ini buat yang sama seperti Tun Mahathir buat.


Adakah gelombang 2008 akan berterusan kerana ada yang menyatakan kurangnya sokongan atau kehadiran dalam perbicaraan kes Anwar di Mahkamah, kurangnya rakyat sertai demonstrasi?


Kita harus faham apa pemikiran rakyat, jangan fikirkan soal pemikiran parti hanya lihat jika ramai orang di mahkamah sokong Anwar ini kekuatan.


Ketika 1998, rakyat turun ramai-ramai ke mahkamah buat perhimpunan kerana ketika itu tidak ada pilihan mahu memberi tekanan kepada Mahathir membebaskan Anwar dan mengharapkan Anwar menggantikan Mahathir.


Kali ini berbeza, rakyat tidak lagi turun beramai-ramai kerana mereka lihat bukan sahaja menjatuhkan BN, tetapi dengan kekuatan undi mereka boleh lantik wakil rakyat, tukar kepimpinan negeri dan mahukan sistem dua parti yang lebih kuat dan ini satu fenomena baru.


Sekarang ini rakyat tumpu kepada hidup sendiri apabila melihat Pakatan Rakyat semakin kuat, dan tak perlu mereka turun padang demonstrasi lagi, mereka boleh nyatakan sokongan mereka dengan undi untuk jatuhkan kerajaan.


Untuk membebaskan Anwar mereka tak payah lagi ke mahkamah, sebaliknya undi, mereka telah berani mengubah undi, pemikiran rakyat sudah bertukar.

Saya tidak khuatir kerana mahkamah tak ramai orang, tetapi rakyat baca apa yang berlaku. Sekarang ini BN mahu tutupkan kelemahan mereka, mereka jadi burung unta yang sorokkan diri dari dilihat orang.

Macam itu juga mereka cuba gambarkan kepada Anwar yang kononnya tidak lagi mendapat sokongan rakyat kerana kes perbicaraan Anwar tidak mendapat kehadiran ramai.


Bagi rakyat mereka tak mahu buang masa di luar mahkamah, sebaliknya pergi kerja dan membaca perkembangan dalam internet dan mereka tahu apa yang mereka nak lakukan._harakahdaily.net

Samy! Berhentilah sebelum orang benci

Subky Latif   

DATUK Seri Samy Vellu berjanji sekiranya calon MIC memenangi Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor, maka dia akan mengambil langkah untuk berundur dan pimpinan MIC akan diserahkan kepada timbalannya.            .

Mungkin kemenangan itu dikiranya MIC sudah pulih setelah tersungkur teruk dalam Pilihan Raya Umum 2008.

Ditakdirkan calonnya menang. Samy Vellu menunggu pula kepada satu masa yang difikirkannya sesuai. Ia menyebabkan setengah anggota MIC bimbang Samy tidak mengotakan janjinya. Malah sekutunya seperti Umno pun bimbang Samy akan mengekalkan pimpinannya.

Pandangan umum merasakan jika Samy kekal hingga pilihan raya umum akan datang, dibimbangi MIC tidak dapat memberikan bantuan kepada BN bagi mempertahankan kuasanya.

Justeru itu Timbalan Ketua Pemuda MIC mendesak supaya Samy jangan bertangguh lagi. Letaklah jawatan serta merta. Lalu Samy memecatnya. Berikutnya terbentuk GAS – Gerakan Anti Samy Vellu. Ia mengawatkan krisis MIC.

Ia menyebabkan putera tunggal Samy, Vell Paari membuat kenyataan menuduh Umno di belakang gerakan menggulingkan Samy. Gempar pula Umno dan akhirnya anak Samy minta maaf kepada Umno.

Dr. Mahathir lalu menasihatkan Samy supaya berundurlah sebelum orang benci. Kononnya seperti yang dilakukannya, dia berundur dari Perdana Menteri dan Presiden Umno ketika dia cukup popular.

Masalah bagi Samy sekarang dia sedang tidak popular atau dia sedang dibenci. Tidak berbangkit lagi soal dibenci kerana dia sedang dibenci.

Bagaimana dia hendak berhenti dalam keadaan dia dicerca kiri dan kanan. Hanya Tunku Abdul Rahman Putra dan Tun Ling Leong Sik yang sanggup berundur ketika tidak popular.

Samy mungkin tidak mahu jadi macam itu. Dia mungkin mahu jadi macam Dr. Mahathir tidak sedia berundur ketika dia dibenci tetapi Dr. Mahathir menunggu masa kembali popular, baru dia berhenti.

Mungkin Samy mahu berguru dengan pengalaman Dr. Mahathir. Ketika baru menjadi Perdana Menteri, Dr. Mahathir memberitahu, dia tahu bila hendak berhenti. Iaitu dibenci atau sebelum disuruh orang berhenti.

Tetapi Dr. Mahathir pernah menghadapi tiga pusingan dibenci oleh banyak pihak. Pertama ketika dia berdepan dengan krisis dengan raja-raja. Boleh dikatakan sekalian raja-raja membencinya. Pandangan umum rakyat khususnya orang Melayu tidak mahu melihat kedudukan raja-raja direndahkan begitu sekali, maka dia dirasakan patut berundur.

Bagaimana pun Dr. Mahathir tidak berundur ketika raja-raja benci kepadanya dan rakyat merasakan dia tidak patut kekal lagi. Dia tunggu masa raja-raja tidak marah lagi kepadanya barulah dia berundur.

Kedua, ketika dia berlawan dengan Tengku Razaleigh dan Tun Musa Hitam. Dia menang tipis dengan Ku Li. Dia pun diseretkan ke mahkamah. Natijahnya Umno diharamkan. Ibrahim Ali berpusing ke seluruh negara mengutuk Dr. Mahathir.

Itulah masa Dr. Mahathir paling tidak popular atau paling dibenci oleh Umno. Tetapi dia tidak berhenti ketika dia amat dibenci oleh partinya. Hingga Umno hidup semula dan kembali kuat dan Ibrahim Ali menobatkannya sebagai Wira Dunia Ketiga.

Sesudah Ibrahim Ali lebih sayang kepadanya daripada sayang kepada Tengku Razaleigh barulah dia bersara.

Ketiga, Dr. Mahathir dibenci lagi apabila dia memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dari Timbalan Presiden Umno dan Timbalan Perdana Menteri. Sehingga  ada yang menyindirnna sebagai Maha Firaun. Ertinya berganda lebih teruk dari Firaun.

Siapa yang kata begitu? Dipercayai orang Umno atau kerabat Umno sendiri.

Bercempera sekali Umno hingga BN kalah di Terengganu gara-gara krisis di bawah pimpinan Mahathir. Tidak berhenti dia ketika  popularitinya begitu rendah.

Dia tunggu hingga sebahagian dari penyokong kuat Anwar benci pula kepada Anwar. Mereka cium tangannya. Ketika dia kembali popular dia pun mengumum bersara. Menangis sekalian atas tindakannya itu.

Jika dibandingkan benci MIC kepada Samy Vellu dengan benci Umno kepada Dr. Mahaathir dulu, belum tentu Samy Vellu lebih buruk. Tetapi Dr. Mahathir tidak berundur ketika namanya terlalu buruk.

Samy Vellu adalah orang yang membanggakan diri seperti Dr. Mahathir juga. Dia tidak mahu bersara ketika GAS muncul bagi memalukannya. Bagaimana dia mahu bersara ketika Umno sedang merendah-rendahkannya?

Umno menempelaknya dengan menolak calon pilihannya di Hulu Selangor iaitu timbalannya. Bagaimana dia mahu berhenti ketika dia dimalukan oleh pimpinan Barisan Nasional?

Mungkin meniru Mahathir, Samy Vellu mahu menunggu beberapa bulan lagi atau sehingga partinya benar-benar pulih dan ketika orang MIC menyayanginya kembali. Dia percaya, jika Umno dan BN tidak mengganggunya, dia boleh susun semula MIC dan boleh pulihkan sokongan masyarakat India kepada partinya.

Bolehkah  dia memulihkan MIC adalah satu hal yang lain tetapi Samy tidak mahu meninggalkan MIC dalam keadaan parti itu amat lemah dan keadaan penuh krisis._harakahdaily.net