Sahabat Purnama

Ahad, 22 November 2009

Kes Teoh Beng Hock

Bedah siasat kedua Teoh selesai

Bedah siasat kedua ke atas mayat mendiang Teoh Beng Hock di Hospital Sungai Buloh, mengambil masa kira-kira dua jam dan selesai dijalankan pada kira-kira jam 3.30 petang tadi.


Keluarga mendiang Teoh dan dua adik beradiknya kelihatan ceria ketika ditemui petugas media, yang tidak dibenarkan menghampiri jabatan forensik di situ.

Saudara perempuan mendiang, Lee Lan berkata bedah siasat itu berjaya dilakukan dan keluarganya telah diberi taklimat mengenainya oleh pakar patologi Thai, Dr Porntip Rojanasunand.

Bagaimanapun, Lee enggan memberi sebarang butiran sama ada terdapat bukti baru yang ditemui mengenai kemungkinan wujud unsur-unsur jenayah.

"Tungu bila inkues (Teoh) disambung 9 Disember," katanya sambil berkata beliau tidak pasti sama ada laporan bedah siasat akan diumumkan.

Manakala saudara lelaki mendiang, Beng Kee berkata keluarganya tidak memahami aspek-aspek tentu taklimat Dr Porntip kerana ia banyak membabitkan istilah perubatan.


Ketika ditemui wartawan ketika hendak beredar dari hospital tersebut, Dr Porntip (kanan sekali) hanya berkata: "Tiada komen".

Mendiang Teoh ditemui mati di tingkat lima bangunan Plaza Musalam di Shah Alam pada 17 Ogos lalu, sehari selepas dia disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Jenayah Malaysia (SPRM).

Kerajaan kemudiannya mengarahkan diadakan inkues berhubung kematian mendiang Teoh dan keterangan Dr Porntip telah mendorong keluarganya meminta bedah siasat kedua dijalankan.

Dr Porntip memberitahu inkues tersebut bahawa berdasarkan foto dan laporan bedah siasat pertama, beliau mengesyaki 80 peratus kemungkinan kematian mendiang Teoh adalah homisid.

Pakar patologi terkemuka Thai itu yang bertugas dengan Jabatan Kehakiman negara itu, hadir memantau bedah siasat hari ini bagi pihak kerajaan Selangor.


Manakala SPRM pula mendapatkan khidmat pakar patologi Britain, Dr Peter Venezis (kanan) yang terkenal dengan siasatannya terhadap kematian Puteri Diana.

Mayat mendiang Teoh digali semula dari tanah perkuburan di Semenyih semalam dan saudara perempuannya berkata keluarga merancang untuk mengkebumi semula mayat mendiang esok.

Bedah siasat tersebut dilakukan oleh Dr Khairul Aznam dan Dr Prashant Samberker yang memberitahu inkues kematian Teoh bahawa mendiang membunuh diri.

Seorang lagi pakar patologi, K Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah, ditugaskan merakamkan gambar bedah siasat tersebut.


Sementera itu, peguam keluarga mendiang Teoh, Gobind Singh Deo mendakwa sekumpulan individu yang tidak dikenali mengekori Dr Porntip sejak semalam dan menggesa mereka supaya tampil ke hadapan.

"Sejak petang Jumaat, beberapa buah kereta mengekori beliau balik ke hotel dan kemudiannya ke tanah perkuburan di Semenyih semalam (tempat mayat Teoh digali semula)," katanya.

Menurutnya lagi, sejak itu, pihak polis telah menugaskan beberapa anggotanya memantaunya sejak dimaklumkan mengenainya semalam.

_malaysiakini bm

Monsonn Cup

Monsoon Cup; Sudahlah Tidak Pernah Di Audit !

E-mail Print PDF
http://www.buletinonline.net/images/stories/berita14/mcupmembazir.jpg

- Ahmad Said Akan Sambung Perjanjian Penganjuran Selepas Tamat 2012 ?

KUALA TERENGGANU – Bagaimana mungkin perlaksanaan projek-projek kerajaan negeri Terengganu boleh menepati slogan ‘Merakyatkan Pembangunan’ sedangkan pelbagai pendedahan menunjukkan penyelewengan, salahguna kuasa dan rasuah ?
(Gambar - kerajaan Terengganu menafikan Monsoon Cup membazir setelah Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Integriti, Datuk Dr Wan Hashim Wan Teh (gambar kecil ) berkata, aduan diterima menyatakan keuntungan penganjuran sukan Monsoon Cupitu hanya diraih oleh individu tertentu sedangkan pada keseluruhannya ia dikatakan tidak memberi pulangan seperti yang diharapkan)

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata penganjuran sukan perahu layar piala monsun (Monsoon Cup) bukan sahaja membazir dan tidak membawa manfaat yang banyak kepada rakyat, ia juga tidak pernah diaudit.
Beliau yang juga ahli Parlimen Kuala Terengganu berkata, perkara tersebut mendapat teguran dari Ketua Audit Negara.

”Di negeri Terengganu ini, dia buat projek bukannya ikut peraturan dan prosedur, banyak projek yang dilakukan (dilaksanakan) tidak diaudit,

”termasuk Monsoon Cup, dilaporkan dalam laporan (ketua) audit Negara, perbelanjaan untuk Monsoon Cup tidak diaudit, tidak dikemukakan untuk diaudit,”katanya ketika beucap dalam majlis ceramah bersama Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, di Jalan Kelantan, disini kelmarin.

Menurutnya, berapa banyakkah perbelanjaan yang digunakan untuk menganjurkan piala Monsun tersebut dan ke atas apakah perbelanjaan tersebut dibuat, tidak dilaporkan.

Sehubungan itu, Haji Wahid turut mendedahkan kecenderungan kerajaan negeri Terengganu menyambung perjanjian penganjuran Monsoon Cup yang dijangka tamat pada 2012.

”Ahmad Said (Menteri Besar) berkata demikian dalam satu kenyataan yang dilaporkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris,”katanya yang juga wakil rakyat bagi DUN Wakaf Mempelam.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mesyuarat ‘Pre-Council’ wakil-wakil PAS untuk sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di pejabat Perhubungan PAS, Kuala Terengganu, semalam, 21 November.


Katanya, majoriti rakyat Terengganu menolak penganjuran perlumbaan perahu layar itu kerana ia dianggap membazir.

”Berjuta-juta ringgit hasil royalti minyak dibelanjakan sedang manfaatnya kepada rakyat tempatan tidak dikecapi,

”ia mesti dihentikan selepas tamat perjnajian pada 2012,”tegas Haji Wahid.

Akhbar tersebut memetik Ahmad Said berkata, sekiranya piala monsun memberi keuntungan kepada rakyat dan negeri, beliau pasti mempertimbangkan untuk meneruskannya.

Perjanjian antara kerajaan negara dengan pemilik siri perlumbaan terbabit ‘World Match Racing Tour’ (WMRT) ditandatangani kali pertama pada tahun 2005.

Oleh itu, nasib Piala Monsoon selepas tahun 2012 adalah tidak pasti dengan spekulasi bahawa acara akan dihentikan selepas perjanjian berakhir.

”Namun, dengan pertemuan Ahmad dengan penasihat Piala Monsoon, Datuk Peter Gilmour pada hari Sabtu, (14 November) ada tanda-tanda bahawa acara ini akan kekal di Terengganu,”lapor akhbar itu lagi.

_buletinonline

Amaran hujan ‘Peringkat Merah’ punca banjir besar

KUALA TERENGGANU – Penduduk di negeri ini, khususnya bagi mereka yang tinggal di kawasan rendah atau berhampiran sungai dinasihatkan terus berwaspada dan bersiap sedia untuk berpindah ke lokasi lebih selamat sebaik sahaja diminta berbuat demikian.

Ini berikutan Jabatan Meteorologi telah mengeluarkan amaran bahawa hujan lebat Peringkat Merah akan berlaku di seluruh negeri ini bermula petang semalam hingga Rabu ini.

:Pengarah Jabatan Meteorologi Terengganu dan Kelantan, Azemi Daud berkata, hujan tersebut boleh menyebabkan berlakunya banjir besar dan berpanjangan berbanding sebelum ini.

:Menurutnya, angin kencang dan laut bergelora kategori pertama mencapai kelajuan antara 40 hingga 50 kilometer sejam juga akan berlaku di perairan negeri ini.

“Selain itu, keadaan cuaca itu juga menyebabkan ombak di kawasan perairan negeri ini boleh mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Azemi berkata, pihaknya turut meramalkan berlakunya kenaikan paras air laut ataupun fenomena air pasang besar pada 24 November ini melibatkan kawasan Kelantan, Terengganu dan Pahang.

“Oleh itu, penduduk yang tinggal di kawasan yang terdedah dengan banjir diminta berwaspada dan sentiasa peka dengan amaran yang dikeluarkan pihak berkuasa bagi mengelakkan berlakunya sebarang kejadian tidak diingini,” katanya.
 
_sinarharian

Kanak-kanak diculik, dirogol bebas selepas 20 jam

KOTA BHARU - Seorang kanak-kanak berusia 11 tahun yang diculik dan dipercayai dirogol dikembalikan sendiri oleh suspek selepas hampir 20 jam dilarikan petang kelmarin.

Mangsa, seorang murid dari sebuah sekolah rendah di Pengkalan Chepa, di sini dihantar pulang di rumahnya di Padang Tembak kira-kira jam 10 pagi semalam.

Mangsa dilarikan seorang lelaki yang menunggang motosikal kira-kira 500 meter dari rumahnya petang kelmarin selepas keluar bersama kawan-kawannya petang kelmarin.

Kira-kira jam 4 petang kelmarin, kanak-kanak perempuan berkenaan bersama empat lagi kawannya keluar untuk mencari salah seorang adiknya.

- Dapatkan berita penuh di SInar Harian hari ini.
 
_sinarharian

Ketua Menteri beri jaminan pelantikan Patahiyah ikut prosedur

GEORGETOWN - Pelantikan Setiausaha Perbandaran Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Patahiyah Ismail sebagai Pemangku Yang Dipertua MPPP (YDP MPPP) bagi menggantikan sementara YDP sedia ada, Tan Cheng Chui oleh Kerajaan Negeri dianggap ‘mengelirukan’ dan tidak dilantik mengikut prosedur sewajarnya.

Pengerusi Gerakan Negeri, Dr Teng Hock Nan berkata, tindakan Patahiyah yang bakal mengangkat sumpah sebagai Ahli Majlis MPPP, dan bukannya Pemangku YDP menimbulkan tanda tanya parti itu dan rakyat negeri ini sama ada beliau mempunyai kuasa untuk menandatangani kelulusan dan sesuatu perancangan MPPP atau tidak memandangkan pelantikan beliau hanya sebagai Ahli Majlis.

“Saya tidak menafikan pelantikan Patahiyah sebagai Pemangku YDP MPPP adalah pilihan tepat berdasarkan pencapaian cemerlang dan pengalamannya di MPPP sejak tahun 1994 lagi, namun tindakan beliau mengangkat sumpah sebagai Ahli Majlis dan bukannya Pemangku YDP menimbulkan tanda tanya sama ada beliau benar-benar diberikan tanggungjawab penuh menggalas tugas YDP MPPP atau sebaliknya,” katanya pada sidang media di Tapak Bangunan Penjaja Taman Botani di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Menteri, Lim Guan Eng memberi jaminan pelantikan Patahiyah adalah memenuhi segala keperluan undang-undang bagi membolehkan beliau mengangkat sumpah sebagai Ahli Majlis MPPP.

Guan Eng berkata, pelantikan Patahiyah sebagai Ahli Majlis adalah untuk memenuhi syarat bagi membolehkan beliau mempengerusikan mesyuarat MPPP di samping menanggung bidang tugas YDP bagi menggantikan YDP sedia ada, Tan Cheng Chui yang bercuti sehingga 28 Februari 2010.

Menurutnya, isu keraguan sama ada Patahiyah benar-benar layak menandatangani dan meluluskan sebarang urusan dan perancangan melibatkan MPPP tidak timbul kerana perlantikannya sebagai Pemangku YDP adalah disahkan Kerajaan Negeri sendiri.

_sinarharian

Pas yakin Pakatan terus berkuasa

YAN- Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) yang menerajui beberapa negeri selepas memenangi Pilihan Raya Umum ke-12 lalu diyakini dapat meneruskan perkhidmatan kepada rakyat dengan lebih baik pada masa depan.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, ini berikutan ketelusan pentadbiran sedia ada sekarang berupaya menunjukkan kepimpinan yang baik dan bebas penyelewengan.

“Buktinya sehingga kini belum ada pihak termasuk pendedahan melalui akhbar penyelewengan yang dilakukan sama ada oleh pemimpin parti atau kalangan pemerintah negeri yang dikuasai PR.

“Ini menunjukkan kita sememangnya mengamalkan pentadbiran yang telus dalam semua bidang dalam usaha untuk memberi keselesaan kepada rakyat,” katanya ketika merasmikan Majlis Sambutan Jubli Emas Pas Jerai di Dewan Orang Ramai di sini, semalam.

Menurutnya, punca utama tidak berlakunya penyelewengan ini adalah kerana semua pemimpin di negeri Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang mengamalkan perbelanjaan berhemah.

“Ketelusan yang menjadi amalan semua pemimpin PR dalam mentadbir negeri masing-masing turut meyakinkan rakyat bahawa mereka tidak terlibat dengan perbuatan rasuah.

“Malah perbelanjaan berjimat cermat kesemua kerajaan negeri tersebut berjaya mengurangkan 30 peratus perbelanjaan mentadbir yang kemudiannya boleh pula digunakan untuk membantu rakyat dalam bentuk yang lain pula,” katanya.

Salahuddin berkata, PR tidak akan menyembunyikan mana-mana pemimpinnya yang didapati menyalah guna kuasa termasuk mengenakan tindakan tegas jika didapati bersalah oleh mahkamah.

“Kita bukan sahaja ingin melihat pemimpin bersih tetapi mereka mesti tunjukkan perjuangan yang dibawa adalah untuk membantu rakyat, bukan kerana kepentingan peribadi," katanya.

Remaja dirogol teman lelaki warga Indonesia

SHAH ALAM - Seorang remaja yang terpedaya janji manis teman lelaki untuk berubat bagi 'membuang sial' dalam dirinya, dirogol dua kali di sebuah rumah kongsi di Ladang Yayasan, Pulau Carey, Banting dekat sini, Selasa lalu.

Mangsa yang berumur 13 tahun itu sanggup mengikut teman lelakinya, warga Indonesia berusia 31 tahun dari rumahnya di Melaka ke Banting dengan menaiki bas sehari sebelum kejadian.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Muhammad Radzi Ishak berkata, mangsa terpedaya dengan kata-kata suspek dan tanpa berfikir panjang mengikut pasangannya itu.

“Mangsa yang di bawah umur itu dibawa menginap di rumah suspek dengan alasan upacara perubatan itu akan dilakukan awal pagi di rumah tersebut.

“Bagaimanapun tiada sebarang rawatan membuang sial dilakukan tetapi sebaliknya mangsa dirogol dua kali oleh suspek,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian dekat sini, semalam.

_sinarharian

Pemuda PAS desak Peguam Negara dihadap ke Tribunal

KUALA LUMPUR, 22 Nov: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mendesak agar Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dihadapkan segera ke Tribunal yang dibentuk berdasarkan peruntukan yang sama seperti proses pemecatan hakim Mahkamah Persekutuan.

Ketuanya, Nasrudin Hassan dalam satu kenyataan berkata, desakan ini dibuat kerana Abdul Gani, selaku penasihat undang-undang utama kepada kerajaan telah gagal menjalankan tugas dengan baik dalam memberikan nasihat perundangan yang tepat dan selaras dengan undang-undang yang sebenar sehingga menjejaskan imej kerajaan.

Kegagalan ini tegasnya dapat dilihat dalam dua keputusan Mahkamah Tinggi yang terbaru, iaitu dalam kes semakan kejhakiman terhadap Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) berhubung kedudukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh, Kedah dan kes saman yang dikemukakan Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah terhadap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

SPR dan SPRM yang diwakili Peguam Negara telah kalah dalam perbicaraan kedua-dua kes tersebut.

"DPP memandang serius implikasi dari dua keputusan Mahkamah Tinggi ini. Jelas menunjukkan bagaimana Peguam Negara selaku penasihat undang-undang utama kepada kerajaan sebagaiamana yang diperuntukkan dalam Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan, gagal melaksanakan tugasnya," katanya.

DPP turut mempersoal nasihat perundangan oleh peguam negara kepada SPR berkenaan pentafsiran Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah sedangkan peruntukan tersebut adalah jelas bahwa seseorang ADUN Kedah yang gagal menghadiri mesyuarat DUN dua kali berturut-turut tanpa mendapat kebenaran dari Speaker, secara automatik hilang kerusinya.

SPR sebaliknya mentafsirkan maksud "dua persidangan berturut-turut" mengikut Perkara 51 sebagai dua sesi berasingan.

"Timbul persoalan apakah nasihat undang-undang oleh Peguam Negara, diberikan secara profesional ataupun didasari oleh sentimen politik semata-mata untuk mempertahankan tindakan kerajaan dan agensinya?" soalnya.

DPPP berpandangan, meskipun jawatan Peguam Negara dilantik oleh Yang Dipertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri, namun jawatan tersebut tetap merupakan public office yang mesti mempunyai akauntabiliti moral terhadap rakyat Malaysia.

"Di dalam keadaan ini di mana Peguam Negara gagal menjalankan tugas dengan baik hingga mendatangkan kerugian kepada kerajaan yang kosnya turut ditanggung oleh rakyat, maka DPPP merasakan adalah wajar secara moralnya untuk Peguam Negara meletakkan jawatan serta merta," tegasnya.

Dalam amalan biasa juga ujarnya, mana-mana peguam yang memberikan nasihat perundangan yang salah dan silap kepada anak guamnya, maka ianya dianggap sebagai suatu professional negligence (kecuaian profesional) yang membolehkan anak guam tersebut mengambil tindakan undang-undang terhadap peguam yang terbabit.

SPR dalam kes ini diwakili peguam kanan persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Manakala Ahli Majlis Perbandaran Kajang, Tan Boon Wah mengambil tindakan undang-undang terhadap SPRM berhubung kuasa suruhanjaya tersebut untuk menyoal saksi tanpa henti sepanjang malam.

Beliau merupakan salah seorang saksi yang disoal siasat berhubung kematian pembantu Exco Selangor, Teoh Beng Hock Julai lalu.

_harakahdaily.net

Hassan Karim keluar PRM untuk sokong Pakatan Rakyat

JOHOR BHARU. 22 Nov: Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hassan Abdul Karim meletakkan jawatannya berikutan usul beliau agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat ditolak.
Keputusan meletkkan jawatan itu dibuat Hassan dalam satu surat yang dialamatkan kepada Setiausaha Agong PRM, Koh Swe Yong baru-baru ini.

Kongres Nasional PRM kali ke-41 pada 15 November dii Kuala Lumpur baru-baru ini menolak cadangan Hassan agar PRM memohon menyertai Pakatan Rakyat.

Cadangan itu dibuat oleh Hassan melalui Ucapan Dasar Presiden. Hassan telah menjadi Presiden PRM selama 5 tahun dan lebih 31 tahun sebagai ahli PRM.
(Gambar: Hassan letak jawatan Presiden PRM untuk bersama Pakatan Rakyat)

PRM dihidupkan semula oleh Hassan dan para penyokongnya selepas pimpinan PRM sebelum itu, Dr Syed Husin Ali dan rakan-rakannya memutuskan untuk bergabung dengan Parti Keadilan Nasional (PKN).

Pergabungan antara PRM dan PKN telah membentuk Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Baru-baru ini, Dr Syed Husin telah dilantik sebagai senator oleh Dewan Negeri Selangor.

"Saya tiada pilihan lain sebagai seorang pemimpin yang bermaruah melainkan satu pilihan sahaja iaitu meletak jawatan sebagai Presiden PRM, ahli Jawatankuasa Pusat dan semua jawatan saya di dalam parti berkuatkuasa serta merta," kata Hassan dalam suratnya itu.

Hassan juga mengambil keputusan untuk meninggalkan PRM ekoran peristiwa tersebut.

"Memandangkan saya ingin memberi kerjasama dan sokongan yang kuat kepada Pakatan Rakyat dan tidak mahu tindakan-tindakan saya itu nanti akan menjejaskan kedudukan dan pendirian pimpinan PRM maka saya dengan hati yang amat berat mengambil keputusan meninggalkan Parti Rakyat Malaysia yang saya sayangi ini dengan berkuatkuasa serta merta juga," tulis Hassan dalam surat yang dihantar kepada media itu.

BN takut bertanding di Kota Seputeh, mengapa?


Sofi Wahab   

Jika BN benar-benar kuat mengapa Umno takut. Hari ini Timbalan Ketua Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanifah berkata Umno yakin mampu mempertahankan kerusi tersebut dengan majoriti lebih besar ekoran terdapat petanda pengundi akan kembali menyokong parti itu

Katanya lagi , berdasarkan maklumbalas, sekiranya 40 peratus pengundi menyokong pembangkang tahun lalu, kembali menyokong BN, maka kerusi Kota Siputeh akan dapat dikekalkan.

Namun mengapa Umno/BN beriya-iya merayu supaya keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini diketepikan,

Isnin lalu Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin, semasa membenarkan semakan kehakiman oleh Abdul Isa, memutuskan kerusi itu kosong berikutan kegagalan Abu Hassan menghadiri dua sidang dewan pada tahun ini.

Bagaimanapun sehari selepas itu, bekas ADUN Kota Siputeh itu memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi tersebut.

Dalam pilihan raya umum yang lalu, calon BN Datuk Abu Hassan Syarif mendapat 8,160 undi, menewaskan calon PAS Ismail Wan Teh yang memperolehi 7,665 undi.

Secara jelas bahawa BN memang takut akan berlakunya Pilihanraya Kecil Kota Seputeh. Sebabnya memang BN gusar dan tidak yakin menang.

_harakahdaily.net