Sahabat Purnama

Rabu, 14 Oktober 2009

KUDETA PANGGIL SIDANG HARAM, DUN PERAK AKAN DIBUBAR?

norhalim mh

28 Okt 2009, Mister Ganesan, Speaker HARAM Kerajaan KUDETA @ZAMBRY MB HARAM telah memohon perkenan Tuanku Sultan bagi mengadakan persidangan DUN HARAM yang dikatakan bagi Pembentangan Belanjawan Negeri 2010. Tarikh asal yang dicadangkan Kerajaan HARAM ini awalnya pada bulan Nov ini. Entah apa sebabnya dipercepatkan pula sidangnya.

Kerajaan SAH Rakyat Perak yang yang diterajui MB Nizar Jamaludin pula bersama Tuan Speaker Sivakumar serta semua ADUN PR mengambil keputusan untuk tidak hadir sidang HARAM yang dipanggil Ganesan, malah mengambil usaha susulan dengan menmbuat Laporan Polis pada hari ini bagi menghalang Ganesan Mengadakan Sidang DUN tersebut. Semua 28 ADUN PR akan hanya hadir ke sidang DUN yang akan dipanggil Speaker Sivakumar pada tarikh yang sama 28 Okt atau memilih satu tarikh lain yang difikirkan sesuai.

BN memang benar-benar terhimpit sekarang, desakan berterusan yang diterima dari Majoriti Besar Rakyat telah memberi tekanan yang cukup membebankan buat ZAMBRY@ MB HARAM. Ganesan yang dijadikan budak suruhan Kerajaan KUDETA @ ZAMBRY MB HARAM yang tersepit kerana terpaksa tunduk dengan kemahuan ketuanya tiada pilihan melainkan melakukan apa sahaja yang perlu bagi menyelamatkan Kerajaan HARAM mereka.

ZAMBRY@MB HARAM berkata, mahkamah telah mengesahkan bahawa dia adalah MB Perak yang sah dan meminta Nizar supaya sedia menerima keputusan mahkamah. Begitulah luahan kekecewaan ZAMBRY@MB HARAM yang terus dihantui rasa resah dan bimbang akan kedudukannya sekarang. 5 Nov ini adalah tarikh di mana Nizar akan mendengar rayuannya di Mahkamah Persekutuan bagi mengenepikan keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak keputusan yang dibuat Mahkamah Tinggi yang mengistiharkan Nizar adalah MB Perak yang sah.

Kekecohan sewaktu persidangan DUN pada 7 Mac lalu yang telah menghampiri tempoh 6 bulan di mana tiadanya persidangan DUN diadakan boleh menyebabkan DUN akan terbubar dengan sendirinya sebagaimana yang termaktub dalam Undang2 Tubuh Kerajaan Negeri. Perkara ini sememangnya menjadi kegusaran kepada BN kerana mereka sangat berharap 28 ADUN PR ini akan menyertai Sidang yang akan dipanggil Speaker HARAM Ganesan.

ADUN2 PR tentunya sudah mencaturkan beberapa strategi bagi menghadapi tarikh penting 28 Okt ini. Apa pula helah ZAMBRY@MB HARAM bersama Gerombolannya merancang muslihat bagi memerangkap ADUN2 PR. Ini sesuatu yang amat menarik untuk diperhatikan Rakyat, apakah peristiwa yang cukup hina mengheret Speaker DUN Perak Sivakumar keluar dari kerusinya akan berlaku lagi? Mungkin juga pada kali ini Speaker HARAM Ganesan pula yang akan diperlakukan seperti itu? Ganesan@Speaker HARAM tentunya cemas juga, Pihak keselamatan mungkin juga sudah bersedia menerima arahan apa yang perlu dilakukan pada tarikh 28 Okt ini.

Apa yang pasti, bukan sahaja Rakyat Perak yang tidak sabar2 menunggu persidangan tersebut, malah seluruh Rakyat@1MALAYSIA juga turut sama merasa bahangnya.
Jika dilihat dari segi teknikalnya, BN tentu sahaja boleh menghadapi persidangan ini dengan jayanya kerana Gerombolan mereka merasakan Kuasa ada di tangan mereka, peduli apa dengan PR, mereka sekarang Pembangkang, Polis, Mahkamah buat masa ini telah memberi keadilan kepada mereka.

Mengenai momentum sokongan Rakyat kepada mereka pula mungkin juga dirasakan sudah kembali bertaut selepas peristiwa manis 11 Okt kemenangan bergaya ISA@POLITIKWANG membuktikan ketokohannya menarik semula sebahagian besar rakyat Bagan Pinang kepada NAJIB@PM1MALAYSIA. Bagan Pinang menjadi sejarah paling menarik bagi Gerombolan2 ini. Cukuplah Rakyat Bagan Pinang menjadi saksi bahawa sokongan mereka adalah manifestasi kepada Sokongan Sepenuhnya Rakyat seluruh Negara kepada Kerajaan NAJIB@PM1MALAYSIA mengejar cita-citanya menggapai impian bahawa 1MALAYSIA adalah bertepatan dengan slogan keramat ”Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan”. Persidangan khas UMNO@PARTI MAHATHIR yang sedang diadakan sekarang nampak meriah kerana dukacita mereka sedikit terubat dengan keputusan Prk yang menyebelahi mereka setelah dilamun duka nestapa tewas 6 Prk dari 8 Prk yang yang dilalui kecuali Penanti yang tidak ditandingi.

Jika faktor kembalinya sokongan Rakyat kepada Kerajaan NAJIB@PM1MALAYSIA dijadikan ukurannya, nah..usahlah dibiarkan Rakyat terus Gundah Gulana. Wahai NAJIB@MP1MALAYSIA, WAHAI ZAMBRY@MB HARAM. Udah2lahtu...segerakanlah cadangan pembubaran DUN Perak, BN sudah KUAT sekarang, PR pula terus bercakaran sesama sendiri, inilah peluang untuk menarik kembali sokongan Rakyat Perak kepada BN, PR telah bersedia, jika Pilihanraya Negeri diadakan dan Rakyat tidak menerima semula PR maka PR akan menghormati keputusan itu, ingatlah maruah yang tercalar perlu ditebus, semua pihak mahukan kemenangan, baik BN, PR, Istana dan Rakyat memang menunggu2 akan kemenangan. Jalan keluarnya sudah ada, kenapa masih mahu ditangguh lagi. BUBAR! BUBAR! BUBAR! DUN PERAK.....

*****

ORANG-ORANG YANG DILAKNAT DI DALAM AL-QURAN DAN HADIS

Dilaknat artinya disingkirkan dan dijauhkan oleh Allah dari rahmat-Nya, dan dimurkai oleh-Nya.

Orang-Orang yang dilaknat dan dikutuk di dalam Al-Qur'an dan hadis:

1. Orang-orang kafir dan yang ingkar
"Mereka berkata: hati kami tertutup. Tetapi sebenarnya Allah telah melaknat mereka karena keingkaran mereka; maka sedikit sekali mereka yang beriman." (Al-Baqarah: 88)

"Sesungguhnya Allah melaknat orang-orang yang kafir, dan menyiapkan bagi mereka api yang menyala-nyala (neraka)." (Al-Ahzab: 64).

2. Orang-orang yang menentang kebenaran

"Hai orang-orang yang telah diberi Al-kitab, berimanlah kamu pada apa yang telah Kami turunkan (Al-Qur'an) yang membenarkan Kitab yang ada pada kamu sebelum Kami merubah wajahmu, lalu Kami laknat mereka sebagaimana Kami telah melaknat orang-orang (yang berbuat maksiat) pada hari Sabtu, dan ketetapan Allah pasti berlaku." (Al-Nisa': 47)

"Apakah kamu tidak memperhatikan orang-orang yang diberi bahagian dari Al-Kitab? Mereka mempercayai Jibt dan Thaghut, dan mengatakan kepada orang-orang kafir (musyrik Mekkah), bahwa mereka itu lebih benar jalannya dari orang-orang yang beriman. Mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah. Barangsiapa yang dilaknat oleh Allah, niscaya kamu kamu tidak akan mendapat penolong baginya." (An-Nisa': 51-52).

3. Para pemimpin dan pembesar yang menyesatkan

"Pada hari ketika wajah mereka dibolak-balikkan di dalam neraka, mereka berkata: sekiranya kami mentaati Allah dan Rasul-Nya. Dan mereka berkata: Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami telah mentaati pemimpin-pemimpin dan pembesar-pembesar kami, lalu mereka menyesatkan
kami dari jalan yang benar. Ya Tuhan kami, timpakan kepada mereka azab dua kali lipat dan laknatlah mereka dengan laknat yang besar." (Al-Ahzab: 66-68)

4. Orang-orang yang memutuskan silaturrahim, dan orang-orang yang murtad

"Apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan memutuskan silaturrahim? Mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah dan ditulikan telingan mereka serta dibutakan-Nya penglihatan mereka." (Muhammad: 22-23)

5. Orang-orang yang menentang undang-undang Ilahiyah dan menyimpan
kebenaran.

"Sesungguhnya orang-orang yang menyimpan apa yang Kami turunkan berupa keterangan-keterangan dan petunjuk, setelah Kami menerangkannyakepada manusia dalam Al-Kitab, mereka itu dilaknat oleh Allah dan dilaknat oleh semua makhluk yang dapat melaknat. Kecuali mereka yangtelah bertaubat dan melakukan perbaikan dan menerangkan kebenaran,
mereka itu Akulah Yang Maha menerima taubat lagi Maha Penyayang." (Al-Baqarah: 159-160)

6. Para pemimpin kekufuran dan pelaku kerusakan di muka bumi.

“Orang-orang yang merusak janji Allah setelah diikrarkan dengan teguh dan memutuskan apa-apa yang Allah perintahkan supaya dihubungkan dan mengadakan kerusakan di muka bumi, orang-orang itulah yang mendapat laknat dan lagi mereka yang memperoleh kediaman yang buruk (Jahannam)." (Ar'd: 25).

7. Orang-orang munafik yang menyakiti Rasulullah saw

"Sesungguhnya orang-orang yang menyakiti Allah dan Rasul-Nya, Allahakan melaknatnya di dunia dan di akhirat, dan menyediakan baginya siksa yang menghinakan." (Al-Ahzab: 57)

"Sesungguhnya jika tidak berhenti orang-orang munafik, orang-orang yang berpenyakit dalam hatinya dan orang-orang yang menyebarkan kabar bohong di Madinah (dari penyakitimu), niscaya Kami perintahkan kamu untuk memerangi mereka, kemudian mereka tidak menjadi tetanggamu melainkan dalam waktu yang sebentar, dalam keadaan terlaknat. Dimana
saja mereka jumpai, mereka ditangkap dan dibunuh dengan sehebat-sehebatnya." (Al-Ahzab: 60-61)

"Allah mengancam orang-orang munafik laki dan perempuan dan orang-orang kafir dengan neraka Jahannam. Mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu bagi mereka; dan Allah melaknat mereka. Bagi mereka azab yang abadi." (At-Taubah: 68).

8. Orang-orang yang zalim.
"Penghuni-penghuni surga berseru kepada penghuni-penghuni neraka: Sesungguhnya kami dengan sebenarnya telah memperoleh apa yang dijanjikan kami oleh Tuhan kami. Maka apakah kamu telah memperoleh dengan yang sebenarnya apa yang dijanjikan kepadamu oleh Tuhanmu? Mereka penghuni neraka menjawab: Betul. Kemudian seorang penyeru (malaikat) mengumumkan di antara kedua golongan itu: Laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang zalim." (Al-A'raf: 44)

"Mereka itu (orang-orang yang zalim) balasannya: Sesungghnya atas mereka laknat Allah ditimpakan, demikian juga laknat malaikat dan semua manusia." (li-Imran: 87).

9. Orang-orang yang membunuh orang mukmin
"Barangsiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya adalah Jahannam, kekal di dalamnya, Allah murka dan melaknatnya, dan menyiapkan baginya azab yang besar." (An-Nisa': 93).

10. Iblis. (Al-Hijr/15: 35; Shaad: 78)
"Sesungguhnya atasmu (Iblis) laknat sampai hari kiamat." (Al-Hijr/15: 35)

11. Orang-orang yang menuduh berzina terhadap perempuan yang baik-baik
dan suci.
"Sesungguhnya orang-orang yang menuduh wanita-wanita baik-baik dan beriman (berbuat zina), mereka dilaknat di dunia dan di akhirat, dan bagi mereka azab yang besar." (An-Nur: 23)

12. Orang-orang yang menyalahi pemimpin yang saleh
"Mereka selalu diikuti laknat di dunia dan hari kiamat. Ingatlah, sesungguhnya kaum 'Ad itu kafir kepada Tuhan mereka. Ingatlah, kebinasaanlah bagi kaum 'Ad yaitu kaum Hud." (Hud: 60).

"Itu adalah sebagian dari berita-berita negeri (yang dibinasakan) yang Kami ceritakan kepadamu (Mhammad); di antara negeri-negeri itu ada yang masih kedapatan bekas-bekasnya dan ada pula yang telah musnah." (Hud: 100).

Orang-orang yang dilaknat di dalam hadis Rasulullah saw

Rasulullah saw bersabda: "Ada lima orang yang dimohonkan laknat atas mereka dan semua nabi mengaminkannya: (1) Orang yang menambah kitab Allah dan meninggalkan sunnahku, (2) orang yang mendustakan takdir Allah, (3) orang yang mengatakan halal atas nama keluargaku apa yang diharamkan oleh Allah, (4) orang yang mementingkan dirinya dalam harta rampasan perang yang dihalalkan baginya, (5) orang yang mengajak berbuat baik sementara dirinya meninggalkannya atau melarang orang lain berbuat dosa sementara dirinya melakukannya." (Al-Wasail11: 271).

Wassalam
Diterbitkan Kembali daripada Sumber: Syamsuri Rifai

SUATU IKHTIBAR (KISAH MENARIK DI MEKAH)

Salah satu kisah menarik yang cukup baik untuk kita mengambil ikhtibar ialah mengenai seorang jemaah haji (lelaki) yang gagal masuk ke Masjidil Haram. Lelaki ini tidak sama pakej dengan saya , jadi saya tidak mengenali beliau. Apa yang berlaku kepada lelaki berkenaan ialah setiap kali dia hendak masuk ke masjidil haram, dia tiba-tiba menjadi panik seperti orang ketakutan. Kemudian lelaki itu tergopoh-gapah ke luar semula daripada masjid dan tergesa-gesa pulang ke rumah tumpangannya.

Selepas kali pertama gagal, lelaki itu cuba sekali lagi tetapi apabila orang-orang dalam masjid memandang ke arahnya, dia terus berlari balik ke rumah tumpangannya. Kejadian aneh itu berulang kali berlaku selama seminggu sehingga lelaki tadi tidak dapat sembahyang dalam masjidil haram. Melihat keadaan yang sungguh aneh ini, seorang sahabat datang memberitahu saya dan minta supaya saya cuba ubati lelaki itu. Saya bersetuju tetapi tidak terus mengubati lelaki itu. Sebaliknya,saya cuba mendapat maklumat mengenainya terlebih dahulu.

Saya sengaja berbuat demikian kerana saya rasa mesti ada sesuatu kesalahan yang telah dibuatnya hingga menyebabkan dia jadi sedemikian rupa. Jadi saya suruhlah kawan saya selidiki dahulu latar belakang lelaki itu. Kawan saya itu pun pergilah berjumpa semula dengan lelaki itu dan meminta dia ceritakan apakah sebenarnya yang telah berlaku. Mulanya lelaki tersebut malu hendak bercerita apakah sebenarnya yang telah berlaku tetapi selepas dipujuk akhirnya lelaki itu bersetuju.

Ceritanya agak memalukan tapi memberi banyak pengajaran. Sebenarnya, dia punyai hobi yang sangat memalukan. Filem lucah sudah menjadi makanan hariannya malah pada malam terakhir hendak bertolak ke Mekah pun dia sempat lagi menonton filem lucah.
Rupa-rupanya, lelaki itu memberitahu bahawa setiap kali dia hendak masuk ke masjidil haram, dia tiba-tiba nampak seorang perempuan yang dalam keadaan bogel menerkam ke arahnya atau seperti mencari-carinya. Maka kerana takut kelakuan perempuan tadi akan memalukan dirinya, lelaki berkenaan lari.

Selepas mengetahui kedudukan sebenar, barulah saya mengubaati lelaki tadi. Saya diberitakan, selepas itu barulah dia dapat masuk ke masjid, itupun cuma sampai ke pintu.

Ini merupakan kisah benar dan banyak lagi kisah menarik Dato' Dr Harun Din yang ingin saya paparkan daripada ceramah dan tulisan beliau.
Wassalam.

Diterbitkan Kembali dari Sumber: Ghafar Jkebun.utm