Sahabat Purnama

Ahad, 18 Julai 2010

Dakwaan Noh Omar Tidak Bertanggungjawab Dan Salah Fakta

PETALING JAYA 18 Julai -  Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dengan tegas menyangkal kenyataan tidak bertanggungjawab oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berhubung pilih kasih, amalan mencurigakan dan diskaun terpilih yang diberikan kepada syarikat tertentu.
 Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini Pengerusi KSSB, Abdul Shukor Nagor berkata kenyataan Noh tersebut salah dari segi fakta dan adalah jelas bahawa menteri berkenaan tidak memahami amalan perdagangan atau perniagaan biasa yang turut terpakai untuk industri pelombongan pasir. 
 "Berhubung isu polisi harga KSSB, kadar diskaun ditawarkan kepada semua pelanggan yang membeli secara pukal. Pemberian diskaun bagi pembelian dalam jumlah banyak (volume discount) ini merupakan amalan perniagaan biasa untuk menaikkan jualan bagi syarikat. 
"Berhubung isu kredit, sebarang hutang tertunggak terhadap KSSB daripada mana-mana pelanggan juga dikutip dalam perjalanan urusan perniagaam biasa.
"KSSB diuruskan secara profesional serta mematuhi prinsip telus dan bertanggunjawab dan mengamalkan pentadbiran baik. Selain daripada mengumumkan harga dimedia, prosedur tender terbuka dan polisi harga kami adalah amat telus," kata Abdul Shukor.
Beliau berkata semua tuduhan dan dakwaan dibangkitkan pelbagai individu dan kumpulan akan dibincangkan dan ditangani ketika sesi pendengaran awam Jawatankuasa Pilihan Khas  Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) kelak.
"Kami berharap agensi yang berkenaan, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri akan turut serta bersama dalam pendengaran Selcat supaya mereka boleh membentangkan dakwaan mereka tanpa rasa gentar dan mengharapkan balasan.
"Selain sesi pendengaran Selcat, KSSB mengalu-alukan pihak berkuasa termasuklah Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjalankan siasatan.  Malah, sebelum ini SPRM sudah pun beberapa kali datang ke Ibu pejabat KSSB di Seksyen 7 di Shah Alam berhubung beberapa dakwaan dan kami telah memberi kerjasama penuh," jelas beliau lagi.
 Abdul Shukor menjelaskan KSSB bimbang serangan tanpa henti terhadap KSSB, sebuah syarikat yang ditadbir secara profesional dan menjana pendapatan bagi rakyat Selangor, mungkin memberi kesan terhadap keyakinan pelabur pada ketika Malaysia menghadapi keadaan ekonomi yang begitu mencabar dan tidak menentu.
 "Kami menegaskan bahawa syarikat ini menguntungkan dan telah melaksanakan polisi serta garis panduan telus untuk menyekat amalan rasuah. KSSB merupakan syarikat kerajaan yang profesional serta tidak menerima sebarang amalan seleweng atau salah laku dan akan mengambil tindakan terhadap mana-mana individu atau syarikat yang didapati melanggar polisi KSSB," tambah beliau._suarakeadilan

Mat Sabu - MELAYU yang berfikir dengan KEPALA LUTUT

Ust Sharil Long - Rosak Akidah jika pinda hukum ALLAh swt

Penduduk gempar buih-buih kecil mampu nyalakan api

BAGAN DATOH - Penemuan gas bawah tanah menggemparkan penduduk di Kampung Sungai Tiang Baroh, di sini memandangkan tiada tanda-tanda kawasan itu mempunyai hasil seperti itu.
Mohd Shamsuri Abdul Rahim yang menemui sumber bahan api itu berkata, pada mulanya dia tidak menyangka itu adalah gas kerana berada di dalam parit dan cuma mengeluarkan buih-buih kecil.
Menurutnya, dia tergerak untuk menguji kawasan berbuih itu setelah dicadangkan kawannya yang pernah menemui kejadian sama di kebun berhampiran.
“Buih-buih ini memang sudah lama sebenarnya dan saya anggap ia benda biasa tetapi setelah kawan saya menceritakan pengalamannya, saya ingin mencuba.
“Saya tutup kawasan berbuih itu dengan botol yang diubah suai dan apabila saya nyalakan dengan pemetik api, memang ada api menyala tetapi kecil,” katanya.
Shamsuri berkata, kejadian itu sungguh menakjubkan dan sepanjang tujuh tahun tinggal di situ dia tidak pernah terfikir ia boleh berlaku.
Dia yang juga ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Sungai Tiang Baroh berkata, ketua kampung itu sudah dimaklumkan dengan kehadiran gas itu.
"Jika benar gas ini wujud, apakah ia akan membahayakan penduduk kerana saya juga bimbang keselamatan keluarga kerana kawasan itu berhampiran dengan rumah," katanya._sinarharian