Sahabat Purnama

Jumaat, 23 Oktober 2009

Kota Siputeh: Speaker tunggu mahkamah

ALOR SETAR - Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail masih menunggu maklum balas Mahkamah di Putrajaya, berhubung tarikh sebutan kes permohonan semakan kehakiman yang dibuat terhadap keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengekalkan Datuk Abu Hasan Sarif sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh.

Dr Abdul Isa berkata, sehingga kini, pihaknya belum menerima tarikh mahupun sebarang surat rasmi berhubung isu itu.

“Panel peguam yang dilantik juga belum memaklumkan perkembangan terbaru kes itu, namun ianya sedang dalam proses mendapatkan tarikh sebutan. Kerajaan Negeri sudah bersedia dari semua aspek untuk mengemukakan apa sahaja bukti yang diminta, dan akan memberi kerjasama yang sebaik mungkin,” katanya.

Dr Abdul Isa berkata, pihaknya juga tiada masalah dalam mengemukakan saksi-saksi sekiranya diperlukan bagi melancarkan proses semakan terbabit.

“Mungkin ianya mengambil masa sedikit, namun saya berharap perkara ini cepat diselesaikan, untuk melancarkan persidangan Dewan kelak,” katanya.

Dalam perkembangan lain, kedudukan Abu Hasan sebagai ADUN Kota Siputeh telah dipanjangkan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah.

“Jawatankuasa akan bermesyuarat pada 26 Oktober ini bagi menentukan sama ada Abu Hasan telah melanggar peraturan, selepas gagal hadir dua kali berturut-turut mesyuarat DUN pada 19 April dan 9 Ogos lalu,” katanya.

Berikutan itu, Abu Hasan berkemungkinan digantung tugas atau menghadiri sesi DUN pada pertengahan bulan depan.

Dr Abdul Isa yang juga pengerusi jawatankuasa itu berkata, jawatankuasa akan menentukan sama ada Abu Hasan telah melanggar hak dan kebebasan DUN dari sudut undang-undang berikutan ketidakhadiran itu.

Pada 1 Oktober lalu, Dr Abdul Isa memfailkan permohonan semakan itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan KuasaKuasa Khas) di Kompleks Mahkamah Jalan Duta melalui firma guaman Tetuan Chooi & Co dengan menamakan Abu Hasan dan SPR sebagai responden.

Dr Abdul Isa memohon mahkamah mengeluarkan perintah mengisytiharkan Abu Hasan bukan lagi ADUN kawasan berkenaan berikutan kegagalan beliau menghadiri dua sidang DUN itu.

Berikutan itu, beliau selaku Speaker memohon mahkamah mengisytiharkan kerusi DUN bagi kawasan Kota Siputeh adalah kosong dan seterusnya mahu SPR mengadakan pilihan raya kecil, termasuk perintah injunksi untuk menghalang Abu Hasan daripada menjalankan tugas sebagai ADUN.

SPR pada 1 September lalu memutuskan tiada kekosongan pada kerusi DUN Kota Siputeh dan kerusi itu masih disandang oleh Abu Hassan yang memenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-12 tahun lepas.

Sementara itu, Abu Hasan gagal dihubungi untuk diminta mengulas perkembangan berhubung kes itu.

_sinarharian

Bahasa Mandarin di tujuh sekolah YIK

KOTA BHARU - Kerajaan Negeri tidak menolak kemungkinan untuk memperkenalkan subjek Bahasa Mandarin di sekolah Yaya-san Islam Kelantan (YIK) memandangkan sambutan positif dari kalangan pelajar yang menyertai kelab bahasa itu yang kini diperkenalkan di beberapa buah sekolah negeri ini.

Pengerusi Jawatan-kuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, buat permulaan kelab tersebut dilancar di Maahad Muhammadi Pe-rempuan pada Julai lalu.

Katanya, usaha ke arah itu sedang giat dilaksanakan melalui penubuhan Kelab Bahasa Mandarin di tujuh sekolah di Yayasan Islam Kelantan (Yik) merangkumi Maahad Muhammadi Lelaki, Maahad Muhammadi Perempuan, Maktab Pe-ngajian Islam, Maahad Arabiah Pasir Mas, Maa-had Tahfiz al Quran di Pulai Chondong, Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah dan Sekolah Menengah Ugama (Arab) Tarbiah Mardhiah, Panchor.

"Sambutan amat menggalakkan, sehingga kini seramai 250 pelajar di tujuh sekolah terbabit menyertai kelab berkenaan biar pun ia baru diperkenalkan, pem-belajarannya hanya diadakan pada hari cuti dan hujung minggu,” katanya menjawab soalan Rohani Ibrahim (Pas-Tanjung Mas) pada persidangan Dewan Undangan Negeri, sema-lam.

Sehubungan dengan itu, Mohd Amar berkata, dengan sambutan positif yang diberikan pelajar, bilangan Kelab Bahasa Mandarin akan ditambah pada tahun hadapan sekali gus memberi kelebihan kepada pelajar untuk menguasai bahasa tersebut.

Katanya, dengan sambutan yang diberikan, beliau tidak menolak pada masa hadapan sekolah agama di negeri ini akan memperkenalkan subjek Bahasa Mandarin, sekali gus memberi kelebihan nilai kepada pelajar untuk menguasai pelbagai bahasa di negara ini.

Dalam pada itu, menjawab persoalan dari Adhan Kechik (BN-Bukit Bunga), Mohd Amar berkata, buat masa ini kerajaan belum bercadang menghantar pelajar melanjutkan pengajian dalam bidang agama di China memandangkan belum ada institusi pengajian tinggi seumpama itu di negara berkenaan sekarang.

Bagaimanapun katanya, Kerajaan Negeri mengambil inisiatif menghantar empat pelajar lepasan Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (Kias) melanjutkan pengajian dalam bahasa Cina di negara tersebut.

“Dalam masa yang sama, Kerajaan Negeri membeli sebuah apartmen setinggi sembilan tingkat di Kaherah yang akan dijadikan asrama bagi pelajar Kelantan yang belajar di Universiti Al-Azhar. Asrama itu yang melibatkan kos sebanyak RM17 juta dijangka siap sepenuh tahun hadapan,” katanya.

_sinarharian

Halal Zina, Arak

Oleh Ahmad Shahrul Nizam Muhammad
ahmadshahrul@hmetro.com.my

PUTRAJAYA: Segelintir artis tersohor tanah air yang didakwa terpengaruh dengan ajaran sesat disebarkan ‘guru ghaib’ mereka, dipercayai menjadi tali barut menyebarkan ajaran pelik yang antara lain menghalalkan mereka melakukan perbuatan tidak bermoral termasuk bersekedudukan, berzina dan meneguk minuman keras.

Penyebaran ajaran yang dengan jelas memperlekehkan hukum Islam itu bukan saja dilakukan di kalangan artis veteran, malah membabitkan artis baru yang begitu teruja mahu popular di kalangan peminat dengan melakukan perbuatan yang sebenarnya boleh merosakkan masa depan mereka.

Aktiviti terkutuk artis terbabit yang kebanyakannya memang selesa dalam ‘zon maksiat’ dilakukan secara sulit dengan mendekati rakan artis yang mudah dipengaruhi terutama mereka yang menjadikan kerjaya lakonan dan nyanyian sebagai sumber pendapatan utama.

Kumpulan artis terbabit memang berniat menyesatkan rakan seperjuangan selain merosakkan akidah mereka dengan mengumpan kononnya mahu mempermudahkan ajaran Islam mengikut selera ‘guru ghaib.’

Artis terbabit juga dikesan gemar mengadakan majlis tahlil dan kenduri, tetapi aktiviti itu sebenarnya diadakan semata-mata untuk berdiskusi mengenai ajaran ‘guru ghaib’ bagi mengaburi mata artis lain kononnya mereka membawa ajaran benar.

Pendedahan mengejutkan itu dilakukan penceramah, artis dan pengacara rancangan televisyen, Akhil Hayy, yang mengakui artis ‘tali barut’ ajaran sesat itu nampak baik dan alim pada luaran, tetapi sebenarnya mereka penyebar ajaran sesat.

Menurutnya, artis terbabit membawa ajaran pelik, termasuk memesongkan ajaran al-Quran dengan membenarkan maksiat dilakukan dalam kehidupan harian.

“Ajaran yang dibawa artis yang sudah selesa dalam zon maksiat itu tidak melarang artis bersekedudukan dengan suami atau isteri orang lain, termasuk artis remaja lain yang beria-ria mahu dikenali ramai sehingga terpedaya melakukan perbuatan tidak bermoral.

“Sebenarnya, kegiatan ini memang wujud dan ia dilakukan segelintir artis yang sudah ada dalam zon maksiat dan mahu maksiat yang mereka lakukan diikuti artis lain dengan alasan apa saja amalan yang dilakukan sudah ‘ditulis’ Allah.

“Mereka mengatakan perbuatan maksiat yang dilakukan sudah ditulis Allah (sejak azali) dan tidak perlu bimbang kerana boleh bertaubat,” katanya.

Akhil yang terkenal dalam rancangan ilmiah terbitan sebuah stesen televisyen berbayar berkata, dia tidak berniat menuding jari kepada sesiapa, tetapi amalan berkenaan hakikat dalam dunia artis yang perlu ditangani segera oleh pihak berkuasa.

Tanpa berselindung, Akhil berkata, kegiatan itu dikesan apabila dia sendiri mendekati dan berbual dengan beberapa artis yang menjadi pengikut ajaran sesat berkenaan sebelum mendapati mereka memiliki pegangan dipercayai menyeleweng daripada al-Quran dan hadis serta boleh merosakkan akidah.

“Bukan itu saja, artis terbabit dipercayai menggunakan pegangan pelik itu untuk disebarkan di kalangan artis lain, termasuk artis gemar bersosial yang dikenali pasti mudah dipengaruhi.

“Sebagai contoh, ada artis kononnya alim dalam filem atau drama, tetapi dalam kehidupan sebenar, jiwanya kosong dan artis ini jugalah antara individu yang menjadi sasaran artis ajaran sesat ini,” katanya.

Selain orang awam, Akhil berkata, artis adalah golongan yang menjadi sasaran artis sesat terbabit kerana mereka menjadi ikon masyarakat dan mempunyai agenda supaya perbuatan tidak bermoral artis itu menjadi ikutan masyarakat, terutama remaja.

Bagaimananpun, katanya, ada artis yang terpengaruh dengan kehidupan penuh maksiat itu akhirnya insaf dan kembali ke pangkal jalan selepas mendapat hidayah Allah.

Tetapi, katanya, apa yang amat ketara, artis sesat terbabit menggunakan kepetahan bercakap dan nama yang mereka ada untuk memberikan ‘bimbingan palsu’ kepada rakan artis lain dengan alasan mendapat ilmu daripada guru ghaib mereka.

“Berdasarkan pemerhatian dan perbualan dengan artis terbabit, mereka mendakwa menimba ilmu pelik itu daripada guru tertentu yang sudah jelas menyebar ajaran sesat.

“Artis sesat ini sentiasa akur dan taat serta dipercayai tidak akan mendedahkan kaitan mereka dengan guru terbabit kerana pegangan ajaran itu yang tidak membenarkan mereka mempersoalkan apa yang dilaku dan disuruh guru terbabit.

“Artis ini hanya akur dan meneruskan usaha menyebarkan ajaran pelik di kalangan artis kononnya Islam membenarkan maksiat dilakukan dan tidak perlu bimbang perbuatan tidak bermoral dilakukan kerana ada ruang untuk bertaubat kepada Allah,” katanya.

Tanpa berselindung, Akhil mempertikaikan kedangkalan artis yang terlalu ghairah mengikut ajaran sesat terbabit, walhal mereka sepatutnya peka dengan kepalsuan ajaran yang disebarkan guru ghaib terbabit._mymetro

Perubahan lipstik, Umno menuju rebah - Ustaz Idris Ahmad

UMNO memang akan ditalkinkan dan parti tersebut sudah tidak ada kekuatan. Roh kepimpinan yang ada hari ini bukan lagi berjiwa Umno seperti dahulu. Mereka yang berada dalam Umno hanya untuk meraih kekayaan dan kepentingan kroni. Itu antara pandangan yang diutarakan Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad sewaktu membicarakan soal ketidak upayaan Umno sebagai sebuah parti untuk orang Melayu. Butiran lanjut bersama NYZA AYOB.

Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dalam ucapan penggulungan Perhimpunan Agung Umno berkeyakinan dapat menjadikan Umno sebagai parti 'juara rakyat'. Apa respons Ustaz?

USTAZ IDRIS AHMAD: Itulah ucapan yang dibuat setiap kali Persidangan Agung Umno. Iaitu Umno mendahului rakyat. Tetapi dalam masa yang sama kualiti hidup rakyat ketinggalan. Hakikatnya apa yang berlaku hanya retorik semata-mata.
Selain itu kita dapat lihat, indeks inflasi semakin meningkat dan kos hidup rakyat semakin tinggi. Begitu juga apabila Umno bercakap untuk mendahului rakyat. Seharusnya mereka menyediakan mekanisma yang baik.
Jika kita lihat baru-baru ini tambang bas naik, tarif elektrik juga akan dinaikkan. Bagaimana ini dinamakan rakyat didahulukan. Semua ini, sebenarnya adalah retorik. Begitu juga dengan soal pendidikan. Sepatutnya jika beliau mengutamakan rakyat, pendidikan rakyat tidak harus diabaikan.
Tetapi apa yang kita lihat, para pelajar terpaksa membuat pinjaman pendidikan dan tidak mendapat kemudahan biasiswa. Apakah sebenarnya perubahan yang dibuat untuk rakyat.Jadi, apa yang berlaku, hanyalah perubahan untuk memastikan pemimpin Umno itu kaya raya dan bukan untuk rakyat.

Adakah rampasan kuasa di Perak itu, 'mendahulukan rakyat'?

Jika betul-betul ingin mendahului rakyat, ia harus mengembalikan hak rakyat seperti kes yang berlaku di Perak itu. Umno tidak boleh merampas kuasa rakyat. Jika bercakap soal perubahan untuk rakyat, hak rakyat hendaklah dikembalikan. Sedangkan apa yang berlaku ialah penghinaan terhadap mandat rakyat.

Ustaz yakin empat rukun yang digariskan Umno iaitu Wahdatul Fikr, Wahdatul Qalb, Wahdatul Amal dan Wahdatul Hadaf mampu menambah sokongan masyarakat terhadap BN?

Apa guna bercakap tentang kesatuan fikrah, kesatuan tujuan, kesatuan hati dan kesatuan amal. Ia mungkin dilafazkan hanya di bibir sahaja. Ini kerana orang yang masuk Umno ini telah dididik oleh pimpinannya hanya sebagai satu transit untuk mengumpul kekayaan dan bukan untuk membela bangsa dan agama.
Apa yang dinyatakan dan dituturkan itu hanyalah sebagai 'lipstik' supaya apabila menggunakan perkataan atau istilah Arab ini, ia sedap didengar. Dan supaya ahli Umno yang lain berasa pelik dan kagum.
Ahli Umno suatu ketika dahulu pelik apabila Pak Lah menjadi imam solat Terawih. Sebab itu dalam Umno perkara sebegitu jadi pelik. Sedangkan dalam PAS perkara tersebut biasa. Dalam Umno perkara yang tidak bermoral adalah biasa bagi mereka manakala perkara yang baik menjadi pelik bagi mereka. Jika kita berada dalam Umno, perkara tidak bermoral dan tidak berakhlak seperti mengamalkan rasuah, menjadi biasa dan akan dikagumi.

Jadi empat rukun yang disebut itu hanya sekadar untuk menarik perhatian ahli Umno?

Jika mereka bercakap soal kesatuan hati, apakah tujuan sebenar mereka? Bukan untuk tujuan memperjuangkan bangsa tetapi untuk perjuangan 'perut' mereka sahaja. Jika atas kesatuan fikrah, apa fikrah yang mereka ada? Adakah Umno memegang fikrah nasionalis atau agama? Itupun tidak.

Sewaktu Perhimpunan Umno, ada perwakilan yang cadangkan ditubuhkan Dewan Ulama Umno. Adakah Ustaz yakin jika tertubuhnya Dewan Ulama Umno ini akan dapat membantu menyelesaikan segala kepincangan berkaitan agama?

Kita dapat melihat cadangan tersebut sebagai 'react' terhadap apa yang PAS telah buat. Jika adanya Dewan Ulama Umno ini, tetapi golongan ini tidak dapat menegur atau bertindak, apa gunanya? Ini seperti ulama terompah kayu.
Ia umpama menggunakan ulama ini seperti daun kari yang hanya digunakan untuk memasak dan hanya sekadar untuk mengambil bau sahaja tetapi dibuang sewaktu hendak makan.
Jadi, jika ditubuhkan Dewan Ulama Umno, nasihat tidak akan didengar. Bagaimana hendak ditubuhkan Dewan Ulama Umno jika nasihat mufti pun Umno tidak mahu dengar. Kita lihat peraturan hiburan yang dikemukakan Jakim ditolak. Begitu juga apabila mufti mengeluarkan fatwa haram meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara, tetapi tidak dihindari.
Pemimpin Umno tetap melakukannya saban tahun. Begitu juga apabila mufti mengatakan konsert Sure Heboh haram, konsert tersebut tetap berjalan seperti biasa. Mufti merupakan satu badan rasmi yang mengeluarkan fatwa serta penasihat agama, tetapi Umno tidak ikut.
Jika Umno ingin menubuhkan Dewan Ulama, mungkin hanya menjadi bahan gelak ketawa orang sahaja kerana orang telah tahu sejauh mana keberkesanannya.

Ini bermakna, penubuhan Dewan Ulama Umno hanya untuk raih sokongan Melayu?

Ya, untuk mendapatkan sokongan Melayu. Umno terpaksa menggunakan agama. Umno memang memperalat agama. Manakala PAS memperjuangkan agama. Contohnya Umno apabila ingin meraih sokongan Melayu, akan menggunakan agama untuk tujuan politiknya.
PAS mengambil peluang untuk mengangkat darjat agama. Sebab itu kita letak ulama sebagai tempat rujukan PAS dan kita cuba mendaulatkan serta mengangkat martabat agama.

Dalam persidangan tersebut juga, terdapat perwakilan melahirkan kebimbangan hak-hak Melayu akan terhakis dengan konsep 1Malaysia. Bagaimanapun, Najib dalam ucapan penggulungannya menegaskan jangan menaruh syak terhadap konsep 1Malaysia...

Sebelum diisytiharkan konsep 1Malaysia, Umno telah lama menghakis hak-hak orang Melayu. Jika dilihat di Johor, berapa banyak tanah orang Melayu tergadai. Semuanya tergadai di tangan Umno dan bukan di tangan DAP atau PAS. Rezab Melayu hancur semuanya di tangan Umno.

Najib dalam ucapannya juga menegaskan Umno bukan parti yang mabukkan kuasa dan perkauaman sebaliknya parti yang pertahankan demokrasi serta berjuang untuk kesejahteraan rakyat.

Dari segi praktikalnya Umno merupakan parti yang kita dapat lihat dalam konteks perjuangannya. Apabila ingin meraih sokongan orang Melayu, mereka menggunakan isu seperti PAS menjadi 'kuda tunggangan' DAP.
Mereka yang bercakap soal perkauman. Tetapi bila di medan umum dia bercakap soal lain. Dalam masa yang sama dia cuba membentuk minda kononnya orang Melayu telah terancam akibat daripada PAS berkawan dengan DAP. Ini menggambarkan Umno satu parti yang memperjuangkan Melayu. Apakah itu tidak perkauman? Dan apakah rampasa kuasa di Perak itu demokrasi? Tidak mabuk kuasa?

Najib membidas ada pihak yang tidak sabar mentalkin Umno. Apakah parti ini sebenarnya sedang menuju ke situ?

Jika dilihat pada senario hari ini, Umno memang akan ditalkinkan. Umno sudah tidak ada kekuatan. Jika dilihat kepada roh kepimpinan yang ada pada hari ini, mereka bukan lagi berjiwa Umno seperti dahulu.
Mereka berada dalam Umno hanya untuk meraih kekayaan dan kepentingan kroni mereka. Berbeza dengan Umno zaman Tun Hussein Onn. Kita tengok Umno sewaktu itu memang memperjuangkan orang Melayu dan mengambil berat soal kemunduran orang Melayu serta pendidikan orang Melayu.
Tetapi kita lihat zaman kepimpinan Umno hari ini sewaktu zaman Najib dan Abdullah, kita tengok kebanyakan generasi Pemuda Umno, tidak ada lagi jiwa Umno seperti dahulu. Semuanya hanya untuk cari projek dan dapatkan projek supaya boleh jadi jutawan.
Jika dahulu kita lihat perwakilan Umno terdiri kalangan guru-guru Melayu yang memperjuangkan nasib orang-orang Melayu. Sekarang situasi berbeza. Sebab itu Umno hari ini hidup dengan kuasa. Jika ini keadaannya, Umno akan ditalkinkan tidak lama lagi.

Adakah benar Pakatan Rakyat hari ini bimbang dengan kebangkitan Umno sebagaimana yang didakwa Najib?

Kita tidak anggap pun Umno ini bangkit. Dia bercakap itu mungkin dalam mamai atau mimpi. Dia pun sebenarnya tidak faham apa yang dia cakap. Apa yang dia cakap itu sebenarnya satu ucapan yang tidak menjiwai penyokong-penyokong terutama generasi muda hari ini menganggap Umno satu parti yang korup dan tidak boleh diharap lagi.
Umno hanya ada kuasa tetapi tiada roh perjuangan. Dulu mungkin PAS dan Umno berbeza daripada segi dasar. Sekurang-kurangnya dahulu dari segi memperjuangkan hak orang miskin, kita bersama._http://sanggahtoksago.blogspot.com

Nik Aziz Cadang Adakan Muktamar Khas Bincang Isu Kepimpinan

Demi “tajdid” kita perlu buat Mesyuarat Agong Luarbiasa ini. Bila Mesyuarat Agong tak mahu tukar Presiden, misalnya maka tidak mengapalah. - NIK AZIZ

Oleh TUAN GURU NIK AZIZ NIK MAT

Jarang sekali hati saya menjadi tidak sedap sepanjang melibatkan diri dalam kepimpinan Islam. Hati saya pernah bergolak di zaman bekas Presiden PAS yang mahsyur iaitu di zaman Allahyarham Dato’ Haji Mohamad Asri. Di peringkat itu, saya terpaksa bersuara dan menunjukkan sikap saya yang ada sebahagiannya dirakamkan melalui buku saya yang berjodol “kemuncup dalam perjuangan.” Di waktu itu, saya masih ingat betapa sukarnya saya untuk memilih antara menegur atau mendiamkan diri.

Namun, setelah teringat bahawa Nabi SAW juga pernah ditegur oleh Allah SWT, maka, saya memutuskan untuk berdiri dengan santun dan saya pun katalah jua apa yang munasabah untuk dikata.

Saya memilih untuk mengambil sikap ini berasaskan adanya hujah nas yang memboleh, bahkan dalam keadaan-keadaan tertentu bersifat wajib untuk berbuat demikian. Sampai ke hari inipun saya masih berpegang dengan pendirian ini.

Untuk lebih terpimpin, mari kita terlebih dahulu perhatikan tiga petikan surah dan latar peristiwa disekitar tiga kisah ini. Ia ada dirakamkan didalam kitab suci al-Quran.

i). Dalam peristiwa Badar setelah perang berakhir yang memberi kemenangan kepada tentera Islam, terdapat sejumlah 70 tawanan perang. Apabila Nabi SAW membuka perbincangan, apa yang patut dibuat dengan tawanan-tawanan perang ini, Saidina Umar berpandangan, mereka semua perlu dibunuh manakala Sadina Abu Bakar pula berpendapat lebih baik mereka dibenarkan bebas setelah diambil wang tebusan.

Ditakdirkan Allah, keputusan yang ada dilangit adalah selaras dengan syur yang dikemukakan oleh Saidina Umar. Ia berbunyi:

“Tidak patut bagi seorang Nabi mempunyai tawanan sebelum ia dapat melumpuhkan musuhnya di muka bumi. Kamu menghendaki harta benda duniawiah sedangkan Allah menghendaki (pahala) akhirat (untuk mu) dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. Kalau sekiranya tidak ada ketetapan yang telah terdahulu dari Allah, nescaya kamu ditimpa seksaan yang besar kerana tebusan yang kamu ambil.” (Surah Al-Anfaal Ayat 67 – 68)

Dari sini, jelas bahawa tidak ada sesuatu yang pelik dalam tradisi menegur pemimpin didalam Islam.

ii). Peristiwa kedua ialah sewaktu Nabi S.A.W. bersumpah tidak akan meminum sejenis madu dari bunga tertentu kerana menerima teguran dari salah seorang dari isteri baginda S.A.W. sewaktu berada di rumah salah seorang isterinya. Dalam peristiwa ini, sekali lagi Nabi S.A.W. di tegur dengan lafaz berbunyi:

“ Hai Nabi, mengapa kamu mengharamkan apa yang Allah menghalalkannya bagi mu; kamu mencari kesenangan hati isteri-isteri mu? Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Surah At-Tahriim Ayat 1)

iii). Dalam surah ‘Abasa, sekali lagi kita dapat saksikan teguran Allah S.W.T. ke atas Nabi S.A.W. yang dilihat tidak memberikan layanan kepada seorang buta ketika Baginda didatangi oleh pemimpin Quraish yang turut berada di dalam majlis yang sama pada waktu itu. Teguran Allah S.W.T. berbunyi:

“ Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling, kerana telah datang seorang buta kepadanya. Tahukah kamu barangkali ia ingin membersihkan dirinya (dari dosa). Atau dia (ingin) mendapatkan pengajaran, lalu pengajaran itu memberi manafaat kepadanya. Adapun orang yang merasa dirinya serba cukup, maka kamu melayaninya.” (Surah ‘Abasa Ayat 1 – 6)

Apa isunya?

Isu yang ada di hadapan kita sekarang ialah isu kepimpinan.

Biar saya mulakan begini. Saya boleh bersetuju dengan sebahagian dari tulisan Dr. Aziz Bari yang ada tersiar dalam akhbar Sinar Harian pada 19 Okt. 2009 di mukasurat N16. Antara lain, beliau mengemukakan teguran dan saranan seperti berikut :

“Dalam konteks sekarang Pakatan perlu dibenarkan membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan supaya kita dapat membezakan kelainan mereka melaksanakan Perlembagaan.”

“Fungsi Dewan memantau kerajaan. Dalam sistem demokrasi berparlimen yang kita amalkan kerajaan pada hakikatnya dimiliki Dewan.”

“Dengan itu mungkin sudah sampai masanya Pas membuat langkah drastik, sama ada mendisiplinkan Exco Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali atau menyingkirkannya terus.”

“Bagaimanapun, ini tidak mudah untuk berlaku kerana Hasan dilihat mewakili golongan yang pro-Umno dalam PAS seperti Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharuddin Mat Isa dan penyokong mereka.”

“Dalam kekecohan di Selangor Abdul Hadi membisu sehingga di dalam parti sudah ada yang berkata bahawa Abdul Hadi adalah watak bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam PAS. Sementara itu Nasharuddin membela tindakan Hasan itu secara terbuka.”

“Saya fikir ada beberapa tokoh tertentu dalam PAS yang boleh merubah keadaan. Beberapa bulan kebelakangan ini imej dan kemampuan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak agak menonjol dan kelihatannya beliau mempunyai kemampuan untuk memimpin parti.”

“Saya tertarik dengan kelicikan Azizan menyiku Azman Shapawi, Naib Ketua Pemuda PAS dalam isu penjualan arak beberapa bulan lalu. Dalam pada itu organisasi PAS di Kedah dikatakan lebih baik daripada apa yang ada di Terengganu.”

“Buat masa ini, hanya 32 peratus pengundi yang yakin dengan kemampuan Pakatan. Jika PAS kekal dengan kapten yang ada ini (sokongan) mungkin akan berkurangan.”

Pandangan Saya

Atas pandangan inilah saya berfikir dan terus berfikir. Setelah berfikir sambil berdoa, maka saya berpuashati untuk mengatakan begini :

Kalau Umno boleh buat sesuatu dengan mengadakan Mesyuarat Agong Khas dan MCA pun boleh mengadakan EGMnya sehingga sempat menggugurkan Presiden dan Timbalan Presidennya. Demikian juga dengan PKR yang telah membuat pindaan Perlembagaannya melalui Kongres Khas mereka. Maka kita?

Walaupun isu MCA benda lain, iaitu rasuah, kita lagilah tidak payah khuatir untuk adakan Muktamar Khas kerana kita bukan membawa isu rasuah . Isu kita ialah isu dua tiga kerat pemimpin bermasalah.

Masyarakat India pun boleh menentang Samy Vellu dengan mewujudkan parti lain.

Maka pelik apa, kita panggil mesyuarat parti yang tergempar misalnya; mungkin dipanggil muktamar khaslah. Kalau nak kirakan, kitalah yang sepatut buat dulu.

Demi “tajdid” kita perlu buat Mesyuarat Agong Luarbiasa ini. Bila Mesyuarat Agong tak mahu tukar Presiden, misalnya maka tidak mengapalah. Kita pakat-pakat belalah.

Begitu juga dengan isu-isu disekitar Hassan Ali atau Mustafa Ali yang tak habis-habis dengan nak bekerjasama PAS dengan Umno ke arah kerajaan Perpaduan atau UG. Tenggelam-tenggelam, timbul, kemudian dihidupkan. Kemudian dimatikan pula bila nampak orang marah. Apa ni?

Tidak boleh jadi ni, kita duk “ghok-ghak” (kacau) begini. Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khaslah; senang cerita. Biar tentu sah, nak ikut yang mana. Kita nak kekal yang mana dan buang yang mana.

Dengan Muktamar Khas yang boleh menjelaskan dan memutuskan banyak perkara ini, puak-puak atas pagar yang membuat swing votes dan mempengaruhi keputusan pilihanraya juga akan berpuas hati samada nak swing atau tak nak swing lagi kerana mereka sudah dijelaskan oleh keputusan Muktamar Khas berkenaan. Mereka jelas.

Biarlah kita ambil mandat baru sekali lagi. Mesyuarat biar ringkas;ambil sehari penuh atau dua hari penuh misalnya tetapi prosesnya mesti ringkas, dan keputusannya adil, telus, tepat, terus dan jelas. Undi perlulah sulit dan dilakukan di atas kertas .

Untuk kali ini, saya dengan kuat merasakan bahawa perlu ada perubahan dalam pemain-pemain penting yang menduduki kerusi kepimpinan PAS diperingkat pusat. Kalau nak kata ini persiapan ke arah PRU ke 13 pun, kata gi lah. Dan memang betul begitulah.
Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat
Mursyidul Am PAS/Menteri Besar Kelantan
Bertarikh : 02 Zulkaedah 1430 / 21 Okt. 2009

sumber : detikdaily
_alhusseyn blog

BUAT LAPORAN POLIS: BUKTI GANESAN TIADA KUASA

Email : Safarizal saleh

Kenyataan Media (22 Oktober 2009)

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) cukup hairan dengan kenyataan Datuk G. Ganesan yang mendakwa beliau adalah ‘Speaker’ Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang sah dengan tidak memahami Perintah-Perintah Tetap DUN Perak itu sendiri tentang pemegang jawatan Speaker malah cuba membohongi rakyat Perak khasnya.

DPPN Pk meminta supaya Ganesan seorang yang dipertanggungjawabkan mencemar dan merosakkan imej DUN Perak mesti diambil tindakan segera oleh Polis kerana Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak yang dipengerusikan oleh V. Sivakumar telah menjatuhkan hukuman terhadap beliau. Dan Polis adalah bertanggungjawab melaksanakan keputusan tersebut apabila telah diterima oleh sidang DUN.

DPPN Pk kesal jika Polis hanya menerima laporan daripada Ganesan yang bukan melalui keputusan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak terus mengambil tindakan adalah amat malang bagi DUN Perak jika perkara ini berlaku. Malah tindakan tersebut bertentangan dengan Peraturan-Peraturan Tetap DUN Perak dan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak itu sendiri.

Persoalan yang rakyat perlu tahu, bagi seorang Speaker yang akan mempengerusikan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN Perak boleh memanggil mana-mana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang didapati melanggar peraturan-peraturan berkaitan DUN akan dihadapkan ke jawatankuasa ini. Apa yang menghairankan kita kenapa Ganesan hanya membuat laporan Polis sebanyak 3 kali semata-mata. Kenapa beliau yang mendakwa sebagai seorang ‘Speaker’ yang sah tidak mengambil tindakan mengikut peruntukan yang ada.

Oleh yang demikian, DPPN Pk yang masih menunggu perkenan untuk mengadap Paduka Seri Sultan Perak akan juga memperjelaskan isu Speaker ini dan meminta supaya rakyat menilai sendiri kejadian yang telah berlaku semasa sidang DUN Perak pada 7 Mei yang lalu.


DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Setiausaha,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

_blog cinaislam

Mahkamah tiada kuasa cabar penggantungan Gobind

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa ia tidak ada kuasa untuk mencabar penggantungan 12 bulan ke atas ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo daripada menghadiri sidang Parlimen.

Bagaimanapun, Hakim Datuk Mohd Ariff Mohd Yusoff mengarahkan Parlimen supaya membayar imbuhan yang sepatutnya diterima Gobind kerana ia tidak mempunyai kuasa untuk menahan pembayarannya.

Gobind memfailkan saman pemula pada 23 April terhadap Speaker, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mohd Nazri Abdul Aziz, setiausaha Parlimen dan kerajaan, berhubung penggantungan ke atasnya itu.

Dalam saman itu, Gobind memohon agar penggantungannya sebagai ahli parlimen pada 16 Mac lalu diisytiharkan batal dan tidak sah.

Beliau juga mahu surat yang memaklumkan penggantungannya yang ditandatangani oleh setiausaha parlimen Roosmee Hamzah dan arahan yang terkandung dalam surat itu, sebagai tidak boleh dikuatkuasakan mengikut undang-undang.

Ahli parlimen Puchong juga memohon pengisytiharan untuk dibayar imbuhan dan faeadah lain yang diperuntukkan untuk ahli parlimen mengikut Artikel 64 Perlembagaan Persekutuan.

Gobind digantung daripada menghadiri sidang parlimen selepas beliau mengaitkan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan dalam proses itu telah memanggilnya sebagai "pembunuh".

Sementara itu, peguam Karpal Singh yang mewakili anaknya itu berkata, keputusan Mahkamah Tinggi itu merupakan satu keputusan yang penting, dan menyifatkannya sebagai adil.

Katanya, adalah salah bagi parlimen untuk menahan pembayaran imbuhan kepada ahli parlimen.

Malah, katanya, beliau dan ahli parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan telah digantung pada 2004 dan pembayaran imbuhan mereka ditahan selama enam bulan.

Karpal yang juga ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor berkata, ekoran keputusan mahkamah hari ini, maka parlimen dan kerajaan hendaklah membayar imbuhan mereka itu.

Katanya, imbuhan tersebut akan disumbangkannya untuk tujuan kebajikan.

Katanya, pada 1984, beliau juga pernah digantung tetapi pada masa ini, pembayaran imbuhannya tidak ditahan.

Karpal juga berkata, keputusan hari ini tidak bermakna apa yang berlaku dalam dewan tidak boleh disemak atau dicabar oleh mahkamah.

Bagaimanapun, katanya, Gobind tidak akan merayu terhadap keputusan tersebut.

malaysiakini

Tian Chua Mahu Kemuka Rayuan

Ahli Parlimen Batu Tian Chua akan memfailkan rayuan di Mahkamah Tinggi terhadap keputusan Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari ini yang mendapati beliau bersalah kerana menyebabkan kecederaan terhadap anggota polis dua tahun lepas.

Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu berkata beliau tetap mempertahankan pendiriannya yang mendakwa dirinya tidak bersalah dan menganggap kes itu adalah tuduhan bersifat fitnah.

"Saya tidak merasakan ia satu penghakiman yang adil kerana majistret dan pihak pendakwa bergantung kepada keterangan anggota polis terbabit dan berasaskan kepada bukti keadaan.

"Keterangan itu juga tidak membuktikan bahawa kejadian menggigit itu berlaku dan ia tidak jelas," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen hari ini.

Mahkamah Majistret Kuala Lumpur hari ini menjatuhkan hukuman enam bulan penjara dan denda RM3,000 ke atas Tian Chua, 46, selepas mendapati beliau bersalah terhadap tuduhan menggigit seorang anggota polis dan menghalangnya daripada menjalankan tugas.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman tersebut untuk membolehkan Tian Chua membuat rayuan. Tian Chua mempunyai tempoh 14 hari untuk mengemukakan rayuannya.

Sekiranya Tian Chua gagal dalam rayuannya terhadap hukuman tersebut, maka beliau akan hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen Batu.

Tian Chua didakwa mencederakan konstabel Rosyaidi Anuar, 21, yang bertugas dengan bahagian narkotik Ibu Pejabat Kontinjen Polis Kuala Lumpur, di hadapan bangunan Parlimen pada 10.45 pagi, 11 Disember 2007.

Ahli Parlimen itu ditahan sewaktu Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengadakan demonstrasi untuk membantah pindaan perlembagaan bagi melanjutkan usia persaraan anggota Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dari 65 kepada 66 tahun.

Beliau turut mendakwa hukuman itu bertujuan menghilangkan kelayakannya sebagai ahli parlimen tetapi ia tidak akan menjejaskan agendanya untuk berkhidmat kepada rakyat. - Bernama

malaysiakini bm

Mahkamah Tiada Kuasa Cabar Penggantungan Gobind

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bahawa ia tidak ada kuasa untuk mencabar penggantungan 12 bulan ke atas ahli parlimen Puchong, Gobind Singh Deo daripada menghadiri sidang Parlimen.

Bagaimanapun, Hakim Datuk Mohd Ariff Mohd Yusoff mengarahkan Parlimen supaya membayar imbuhan yang sepatutnya diterima Gobind kerana ia tidak mempunyai kuasa untuk menahan pembayarannya.

Gobind memfailkan saman pemula pada 23 April terhadap Speaker, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Mohd Nazri Abdul Aziz, setiausaha Parlimen dan kerajaan, berhubung penggantungan ke atasnya itu.

Dalam saman itu, Gobind memohon agar penggantungannya sebagai ahli parlimen pada 16 Mac lalu diisytiharkan batal dan tidak sah.

Beliau juga mahu surat yang memaklumkan penggantungannya yang ditandatangani oleh setiausaha parlimen Roosmee Hamzah dan arahan yang terkandung dalam surat itu, sebagai tidak boleh dikuatkuasakan mengikut undang-undang.

Ahli parlimen Puchong juga memohon pengisytiharan untuk dibayar imbuhan dan faeadah lain yang diperuntukkan untuk ahli parlimen mengikut Artikel 64 Perlembagaan Persekutuan.

Gobind digantung daripada menghadiri sidang parlimen selepas beliau mengaitkan Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu dan dalam proses itu telah memanggilnya sebagai "pembunuh".

Sementara itu, peguam Karpal Singh yang mewakili anaknya itu berkata, keputusan Mahkamah Tinggi itu merupakan satu keputusan yang penting, dan menyifatkannya sebagai adil.

Katanya, adalah salah bagi parlimen untuk menahan pembayaran imbuhan kepada ahli parlimen.

Malah, katanya, beliau dan ahli parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan telah digantung pada 2004 dan pembayaran imbuhan mereka ditahan selama enam bulan.

Karpal yang juga ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor berkata, ekoran keputusan mahkamah hari ini, maka parlimen dan kerajaan hendaklah membayar imbuhan mereka itu.

Katanya, imbuhan tersebut akan disumbangkannya untuk tujuan kebajikan.

Katanya, pada 1984, beliau juga pernah digantung tetapi pada masa ini, pembayaran imbuhannya tidak ditahan.

Karpal juga berkata, keputusan hari ini tidak bermakna apa yang berlaku dalam dewan tidak boleh disemak atau dicabar oleh mahkamah.

Bagaimanapun, katanya, Gobind tidak akan merayu terhadap keputusan tersebut.

malaysiakini bm

Speaker Sivakumar & 6 yang lain dapat kebenaran mahkamah cabar keputusan SPR

KUALA LUMPUR: Speaker DUN Perak, V. Sivakumar dan enam lagi mendapat kebenaran dari Mahkamah Tinggi di sini kelmarin bagi mencabar keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk tidak mengosongkan dan mengadakan pilihan raya kecil bagi tiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Perak.

Speaker Perak yang masih sah, Sivakumar, ADUN Pakatan Rakyat, Chen Fook Chye, Tai Singh Ng dan A. Sivanesan serta tiga pengundi Ahmad Sabry Wahab (Behrang), Abdul Latif Ariffin (Changkat Jering) dan Foo Hon Wai dari Jelapang diberi kebenaran untuk mengemukakan permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan SPR itu.

Sebelum ini, SPR mengambil keputusan untuk tidak mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang berikutan wakil rakyat kerusi berkenaan mengistiharkan diri dihadapan pemimpin BN menjadi ADUN bebas.

Hakim Lau Bee Lan membuatkan keputusan itu dalam kamar selepas menolak bantahan awal Pejabat Peguam Negara bahawa pemohon itu tidak mempunyai 'locus standi' atau hak undang-undang untuk mencabar keputusan SPR.

Sebaliknya, hakim itu memerintahkan bahawa Sivakumar dan enam lagi mempunyai 'locus standi' untuk berbuat demkian (mencabar keputusan SPR).

Berikutan keputusan hari ini, peguam pemohon, Ranjit Singh, berkata mereka akan memfailkan permohonan semakan kehakiman di mana mahkamah akan menentukan tarikh untuk mendengar perkara itu.

Hakim Lau juga tidak menerima hujah Pejabat Peguam Negara bahawa permohonan itu bersifat akademik semata-mata berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 9 April lepas bahawa SPR dan bukan Speaker mempunyai hak untuk mengisytiharkan kekosongan kerusi pilihan raya.

Pemohon berkenaan mengemukakan saman terhadap SPR dan wakil rakyat, Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (Jelapang).

Jamaluddin dan Osman memenangi kerusi DUN atas tiket Parti Keadlian akyat (PKR) dan Hee atas tiket DAP pada pilihan raya umum tahun lepas.

Kemudian mereka mengisytiharkan keluar dari parti masing-masing dan memberi sokongan kepada Barisan Nasional (BN), sekaligus membawa kejatuhan kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PAS-PKR-DAP pimpinan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai menteri besar.

Pada 3 Febuari lepas, Sivakumar memaklumkan kepada SPR mengenai kekosongan tiga kerusi itu selepas dikatakan menerima surat peletakan jawatan dari Jamaluddin dan Osman pada 1 Febuari manakala Hee pada 3 Febuari lalu.

Bagaimanapun, SPR mwelakukan keputusan diluar bidangtugasnya dengan mempertikaikan surat peletakan jawatan itu dan memutuskan untuk tidak mengisytiharkan pilihan raya kecil di kawasan-kawasan berkenaan. Sedangkan hak SPR adalah mengurus soal pilihanraya setelah mendapatmakluman dari Speaker.

Sekiranya SPR pada masa itu melakukan keputusan sesuai dengan tugasnya secara profesional tentunya kemelut politik yang berlanjutan sehingga sekarang telah lama berakhir. Kerana sekiranya hak Speaker itu tidak dinafikan tentunya peluang memilih yang dikembalikan kepada 3 DUN tersebut tentunya akan menghasilkan keputusan samada memihak kepada Pakatan Rakyat atau BN.

Dalam permohonan meminta kebenaran, yang difailkan pada 10 Mac lalu, Sivakumar dan enam lain memohon deklarasi bahawa kerusi DUN Behrang, Changkat Jering dan Jelapang menjadi kosong berikutan peletakan jawatan oleh Jamaluddin, Osman dan Hee.

Mereka juga memohon satu perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiganya daripada bertindak, menjalankan dan melaksanakan tanggungjawab, fungsi dan tugas-tugas sebagai ADUN.

Mereka juga turut memohon writ bersifat 'quo warranto' dikeluarkan kepada ketiga-tiga ADUN berkenaan dengan memerintahkan kesemua mereka memberikan tunjuk sebab dan maklumat bagaimana dan di bawah dasar atau kuasa mana kesemua mereka kononnya masih ADUN kawasan masing-masing dan bertindak menjalankan tanggungjawab, fungsi dan tugas sebagai wakil rakyat._

blog cinaislam

KENYATAAN MEDIA: Ganesan Sudah "Mabuk", Masih Mengaku Sebagai Speaker, Saya Cabar Untuk Berdebat. !

Sinar Harian Edisi Perak,halaman P2 menyiarkan kenyataan Ganesen yang saya sifatkan satu tindakan yang memperbodohkan dirinya sendiri.

Berikut ini adalah Kenyataan Media saya dalam isu berkaitan :-

Sudah hampir seminggu saya menunggu jawapan Ganesan kepada kenyataan media saya pada 15 Okt yang lalu yang malangnya tidak disiar terbit oleh Sinar Hariannamun diterbitkan oleh Harakah pada Isnin baru-baru ini.

Alasan yang saya berikan seperti yang Dato Ngeh Koo Ham berikan seperti yang disebutkan oleh Sinar harian hari ini adalah sangat jelas dan nyata bahawa Ganesan adalah Speaker yang tidak sah di Perak.

Usaha Ganesan muncul dengan alasan terbarunya bahawa "beliau adalah satu-satunya calon Speaker dan telah dipilih oleh majoriti ahli dewan dan telah mengangkat sumpah serta menandatangani surat sumpah berkenaan" adalah usaha mengakkan benang yang basah dan jelas menampakkan dia sudah "mabuk" kuasa.

Saya ingin tegaskan :-

1.Bagaimanakah dia boleh mengatakan bahawa majoriti ahli dewan memilihnya sedangkan kedudukan kerusi BN dan bebas pada masa itu hanyalah 21 orang sahaj didalam dewan kerana 10 daripadanya telah dihalau oleh Speaker Sivakumar. Adakah dia sudah tidak tahu mengira.(Zambry, 6 Exco haram dan 3 katak digantung dari memasuki dewan). Perlu saya tegaskan bahawa tindakan Jawatan Kuasa hak dan kebebsan yang dipengerusikan oleh V. Sivakumar adalah termsuk dalam urusan Dewan yang tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana mahkamah seperti yang dinyatakan dalam Perlembagaan persekutuan Perkara 72(1)(2) dan (3).

2. Usul melucutkan Speaker dilakukan oleh Zambry dan disokong oleh Hamidah yang telah dihalau keluar oleh Speaker Sivakumar. bagaimanakah Ganesan mengatakan perlantikannya sah ?

3. Kalaupun beliau dilantik secara sah pada 7 Mei, kenapakah Ganesan tidak mahu menjawab isu mengenai dia masih aktif sebagai peguam sehingga 17 ogos melewati 3 bulan setelah dilantik dan menipu dalam membuat akuan bersumpah bertarikh 6 Ogos sehari sebelum tamat tempoh 3 bulan. Jelasnya dia sudah hilang kelayakan itupun kalau benar perlantikannya sah.

4.Saya mencabar Ganesan dengan segera menjawab isu ini dan saya mencabar beliau berdebat secara terbuka dimana sahaja sebelum tarikh 28 Okt demi untuk kebaikan rakyat perak . Jika beliau mendakwa mementingkan rakyat, saya mulai dari kenyataan ini diterbitkan menunggu jawapan segera untuk berdebat dari beliau.

Sekian dimaklumkan....

KENYATAAN MEDIA/ 22 OKT 2009

DRS. KHALIL IDHAM LIM
Ketua Penerangan PAS Perak/
ADUN Titi Serong.
Dicatat oleh DRS. KHALIL IDHAM LIM di 4:08 PM

blog cinaislam

Adun BN Membisu Isu Tuntutan Royalti Minyak

M Faqih

KOTA BHARU : Semalam genap 19 tahun Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai
Dan semalam juga genaplah 19 tahun dasar Membangun Bersama Islam yang dijelmakan di negeri Serambi Mekah.

Peringatan mengenai usia kerajaan PAS itu dibangkitkan pada persidangan Dun Kelantan semalam.

Bagaimanapun kejayaan PAS mentadbir Kelantan bukan datang dengan mudah.

Melewati usia 'remaja' itu bukan sedikit halangan yang terpaksa diredah kerajaan PAS.

Bermula dengan sikap diskriminasi pemimpin Umno yang berkuasa di pusat apabila mewujudkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) di Kelantan bagi mengendalikan segala projek di sini.

Kewujudan agensi baru terbabit dianggap membazir kerana peranan sama boleh dimainkan agensi kerajaan pusat sedia ada.

Adun Pulai Chondong, Zulkifli Mamat berkata, di Kelantan ada JKR, JPS, Jabatan Pertanian dan pelbagai lagi agensi yang boleh memikul tanggungjawab tanpa kewujudan JPP.

Bagaimanapun hujah Adun PAS itu cuba disanggah Adun Barisan Nasional (BN) termasuk Datuk Alwi Che Ahmad (Kok Lanas), Mat Yusof Abdul Ghani (Nenggiri) dan Datuk Nozula Mat Diah (Paloh) apabila bangun silih berganti.

Nozula menempelak mengapa kerajaan PAS tak melantik orang Umno sebagai anggota majlis pihak berkuasa tempatan (PBT), kalau benar tidak mengamalkan diskriminasi.

Zulkifli menjawab tiada peruntukan dalam peraturan untuk membolehkan ahli Umno dilantik dalam PBT sekarang. Katanya, setiap perkara dibuat berdasarkan kepada prosedur yang telah ditetapkan.

Begitu juga dakwaan Mat Yusof kononnya kerajaan negeri mengenepikan projek di bawah kendalian Syarikat Perumahan Negeri di Sungai Terah, Gua Musang.

"Setiap perkara perlu ada peraturan. Kelulusan hanya dibuat apabila peraturan dipatuhi dari awal lagi,"ujar Zulkefli.

Alwi pula membandingkan di Sabah dan Sarawak juga ada JPP tetapi mereka tidak riuhkan.

Menjawab isu tersebut, Adun Pulai Chondong memberitahu JPP wujud di Sabah ketika negeri itu berada di bawah pentabdiran PBS diketuai Pairin Kitingan.

Begitu juga di Terengganu semasa di bawah PAS pada 1999, jabatan Persekutuan diwujudkan di Kuala Lumpur bagi mengendalikan wang ihsan di Terengganu.

Sebaliknya beliau berhujah Umno sebenarnya tidak mahu mengikut apa yang ada pada peraturan apabila mengenepikan tiga wakil kerajaan negeri dalam lembaga pengarah Kada dan Kesedar.

"Pelantikan wakil kerajaan negeri itu ada dalam akta dan mengapa pemimpin Umno gagal mematuhinya sehingga sekarang.

"Ini seolah-olah mencerminkan kerajaan pusat tidak mengiktiraf kerajaan yang dipilih rakyat di Kelantan,"katanya.

Zulkifli juga melahirkan rasa hairan Menteri Besar dilantik sebagai pengerusi ECER, namun setiap projek yang dirancang di bawah ECER tidak dimaklumkan kepada pengerusi.

Persidangan Dun juga agak menarik dengan penjelasan anggota Exco, Datuk Husam Musa panjang lebar mengenai tuntutan royalti minyak.

Ketika isu tersebut rancak diperkatakan, Adun pembangkang (BN) tidak mengambil peluang, seolah-olah memperlihatkan mereka berada di pihak yang serba salah.

Kerajaan negeri sehingga kini sudah dua kali menulis surat kepada Perdana Menteri mengenai tuntutan tersebut, namun gagal dijawab sehingga sekarang.

Husam berkata, kerajaan negeri bercadang mewujudkan sudut pameran mendedahkan data-data mengenai penemuan minyak di perairan Kelantan sebagai maklumat kepada umum.

"Apabila melihat data-data dan gambar yang dipamerkan tersebut, menteri yang berasal dari Kelantan mungkin akan masa malu,"kata Husam.

Beliau menganggarkan jumlah royalti yang sepatutnya dinikmati Kelantan sebanyak RM1 bilion.

Adun Pengkalan Pasir, Hanifa Ahmad pula mencadangkan diambil tindakan di bawah kes pecah amanah terhadap Presiden dan CEO Petronas kerana cuba menafikan hak rakyat Kelantan.

Adun Tawang, Hassan Mohamod pula meminta kerajaan negeri memotong jumlah hutang tertunggak kepada pusat sebagai ganti kepada jumlah royalti yang sepatutnya diterima Kelantan.

Wan Ismail Wan Jusoh (Melor) pula mahu kepastian apa tindakan lanjut kerajaan negeri sekiranya pusat masih berdegil.

Husam tidak menolak akan diadakan solat hajat bagi melembutkan hati pemimpin pusat. _ harakahdaily.net

Adun BN Rakam Tahniah Pada MB Kelantan

Mohd Nor Yahya
Fri | Oct 23, 09 | 6:13:15 am MYT

KOTA BHARU, 23 Okt: Kejayaan pentadbiran PAS di Kelantan yang kini sudah menjangkau usia Sembilan belas tahun telah mendapat ucapan tahniah daripada Datuk Norzula Mat Diah (BN-Paloh) dan berharap kepimpinan kerajaan masa kini dapat mempertingkatkan lagi usaha mencari pelbagai sumber pendapatan supaya pembangunan dapat dijalankan dan rakyat mendapat menafaatnya.

Beliau berkata sedemikian ketika membahas ucapan titah Pemangku Raja semalam.

Norzula juga berkata sehingga kini terlalu banyak jurang diadakan dalam usaha untuk merapatkan hubungan dua hala yang sebaik mungkin di antara kerajaan negeri dengan kerajaan pusat.

"Saya merakamkan ucapan tahniah kepada Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan kepada saya sendiri yang kini sudah menjadi wakil Rakyat selama sembilan belas tahun,"katanya lagi.

Norzula berkata kerajaan negeri di bawah kepimpinan PAS ini seharusnya mencari pelbagai usaha di samping kini berharap agar mendapat royalti minyak dari petronas dan kerajaan pusat.

"saya juga mencadangkan agar pihak kerajaan tidak sahaja merangka usaha penanaman pokok depu yang mengambil masa yang lama bagi mendapat hasil,ia seharusnya memikirkan sesuatu yang membolehkan hasil yang segera kepada rakyat negeri ini,"ujar beliau lagi.

Sementara itu, Ahmad Baihaki Atiqullah (PAS-Pasir Tumboh) pula ketika ucapan perbahasan titah Pemangku Raja pula turut merakamkan ucapan tahniah kepada Nik Aziz yang berjaya mentadbir Kelantan sehingga berusia sembilan belas tahun.

Ahmad Baihaki berkata, walaupun pelbagai rintangan dan cabaran yang dilalui oleh kerajaan Kelantan di bawah kepimpinan Tuan Guru, namun kecekalan dan kesabaran yang tersemat di jiwa seorang bertaraf ulama telah membuktikan kepada dunia bahawa pentadbiran sesebuah negeri maupun negara bukan sekadar terletak kepada mereka yang bertaraf doctor maupun jurutera,malah ulama juga mampu mentadbirnya.

Beliau juga telah menggariskan beberapa kejayaan PAS mentadbir negeri ini seperti berjaya membuktikan ulama juga mampu mentadbir negeri, melahirkan sebuah kerajaan yang bersih dari gejala rasuah,dapat menafikan bahawa politik dan agama berasingan di pemikiran rakyat,dapat menjelaskan bahawa bukannya umno/BN sahaja yang dapat memerintah negeri,Konsep Membangun Bersama Islam jelas menjadi panduan kepada seluruh rakyat negeri ini.

Di samping itu, Ahmad Baihaki turut merakamkan ucapan tahniah kepada ucapan sulung Yang Maha Mulia Pemangku Raja yang ingin melihat Kelantan terus maju dari segi fizikal dan rohani dengan menekankan aspek pertanian dan harapan baginda agar Kelantan dapat menjadi sebuah negeri Jelapang makanan negara dan memperkenalkan konsep bertani satu ibadah.

Adun Pasir Tumboh ini juga berharap pihak kerajaan dapat memperkasakan sistem pengajian pondok di negeri Kelantan dan meneruskan kesinambungan sistem ini ke seluruh negeri disamping mempertingkatkan sumbangan dana kewangan kepada pondok-pondok di negeri ini.

Menyentuh kepada sektor pelancongan pula,Ahmad Baihaki berkata harapan agar dapat melihat Kelantan dikenali sebagai tempat Pelancongan Agama iaitu sesuai dengan jolokan Kelantan Serambi Mekah.

Beliau juga mencadangkan agar pihak kerajaan memperkasakan tulisan jawi di seluruh negeri dan memperbanyakkan papan tanda yang menerangkan terdapatnya kawasan pondok agama,masjid maupun madrasah di seluruh pelusuk negeri. _harakahdaily.net

Kelantan Kekal Rekod 19 Tahun Sifar Rasuah

Md Noor Yahya

KOTA BHARU: Kelantan berkemungkinan besar akan mencatat rekod sebagai negeri pertama di Malaysia yang bebas daripada rasuah dalam tempoh 19 tahun pemerintahan PAS iaitu bermula pada tahun 1990 sehingga sekarang.

Bermula daripada wakil rakyat, anggota exco sehinggalah kepada menteri besar,tidak pernah tercatat rekod berkaitan rasuah di Kelantan.

Berbeza dengan negeri-negeri lain yang pemimpin-pemimpin politiknya seringkali disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan rasuah dan salahguna kuasa.

Anggota Exco Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, walaupun pihak-pihak tertentu berusaha untuk memburuk-burukkan wakil rakyat PAS, namun semuanya gagal.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Drs Zainuddin Awang Hamat (PAS-Limbongan) pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Dalam perkembangan lain, anggota Exco, Dato Husam Musa memberitahu terdapat dua kesan positif ekspedisi rakyat Kelantan ke pelantar minyak yang diadakan pada 4 Ogos lalu.

Iaitu terbukti dengan jelas pelantar minyak Cakrawala beroperasi sejak 2004 dan jarak dari pesisir pantai Kelantan lebih kurang 140 km sahaja, katanya sebagai menjawab soalan Tuan Zamri Ariff Tuan Zakaria (PKR-Guchil) pada persidangan DUN hari ini.

Anggota Exco, Che Abdullah Mat Nawi pula berkata slogan "Bertani Satu Ibadah" merangkumi pelbagai aspek kerja yang memberi manfaat kepada rakyat.

Menurutnya slogan tersebut menggalakkan rakyat menceburi bidang pertanian tanpa meninggalkan amalan agama bagi mendapatkan manfaat di dunia dan akhirat.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerjaraya, Utiliti dan Alam Sekitar, Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman pula memberitahu pembinaan jambatan Sultan Yahya Petra kedua sudah beberapa kali ditangguhkan dan kali terakhir ditangguhkan pada Februari 2011.

Persidangan DUN Kelantan bermula pada Selasa lalu dan akan berakhir pada minggu hadapan._harakahdaily.net