Sahabat Purnama

Jumaat, 23 Oktober 2009

Adun BN Membisu Isu Tuntutan Royalti Minyak

M Faqih

KOTA BHARU : Semalam genap 19 tahun Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai
Dan semalam juga genaplah 19 tahun dasar Membangun Bersama Islam yang dijelmakan di negeri Serambi Mekah.

Peringatan mengenai usia kerajaan PAS itu dibangkitkan pada persidangan Dun Kelantan semalam.

Bagaimanapun kejayaan PAS mentadbir Kelantan bukan datang dengan mudah.

Melewati usia 'remaja' itu bukan sedikit halangan yang terpaksa diredah kerajaan PAS.

Bermula dengan sikap diskriminasi pemimpin Umno yang berkuasa di pusat apabila mewujudkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) di Kelantan bagi mengendalikan segala projek di sini.

Kewujudan agensi baru terbabit dianggap membazir kerana peranan sama boleh dimainkan agensi kerajaan pusat sedia ada.

Adun Pulai Chondong, Zulkifli Mamat berkata, di Kelantan ada JKR, JPS, Jabatan Pertanian dan pelbagai lagi agensi yang boleh memikul tanggungjawab tanpa kewujudan JPP.

Bagaimanapun hujah Adun PAS itu cuba disanggah Adun Barisan Nasional (BN) termasuk Datuk Alwi Che Ahmad (Kok Lanas), Mat Yusof Abdul Ghani (Nenggiri) dan Datuk Nozula Mat Diah (Paloh) apabila bangun silih berganti.

Nozula menempelak mengapa kerajaan PAS tak melantik orang Umno sebagai anggota majlis pihak berkuasa tempatan (PBT), kalau benar tidak mengamalkan diskriminasi.

Zulkifli menjawab tiada peruntukan dalam peraturan untuk membolehkan ahli Umno dilantik dalam PBT sekarang. Katanya, setiap perkara dibuat berdasarkan kepada prosedur yang telah ditetapkan.

Begitu juga dakwaan Mat Yusof kononnya kerajaan negeri mengenepikan projek di bawah kendalian Syarikat Perumahan Negeri di Sungai Terah, Gua Musang.

"Setiap perkara perlu ada peraturan. Kelulusan hanya dibuat apabila peraturan dipatuhi dari awal lagi,"ujar Zulkefli.

Alwi pula membandingkan di Sabah dan Sarawak juga ada JPP tetapi mereka tidak riuhkan.

Menjawab isu tersebut, Adun Pulai Chondong memberitahu JPP wujud di Sabah ketika negeri itu berada di bawah pentabdiran PBS diketuai Pairin Kitingan.

Begitu juga di Terengganu semasa di bawah PAS pada 1999, jabatan Persekutuan diwujudkan di Kuala Lumpur bagi mengendalikan wang ihsan di Terengganu.

Sebaliknya beliau berhujah Umno sebenarnya tidak mahu mengikut apa yang ada pada peraturan apabila mengenepikan tiga wakil kerajaan negeri dalam lembaga pengarah Kada dan Kesedar.

"Pelantikan wakil kerajaan negeri itu ada dalam akta dan mengapa pemimpin Umno gagal mematuhinya sehingga sekarang.

"Ini seolah-olah mencerminkan kerajaan pusat tidak mengiktiraf kerajaan yang dipilih rakyat di Kelantan,"katanya.

Zulkifli juga melahirkan rasa hairan Menteri Besar dilantik sebagai pengerusi ECER, namun setiap projek yang dirancang di bawah ECER tidak dimaklumkan kepada pengerusi.

Persidangan Dun juga agak menarik dengan penjelasan anggota Exco, Datuk Husam Musa panjang lebar mengenai tuntutan royalti minyak.

Ketika isu tersebut rancak diperkatakan, Adun pembangkang (BN) tidak mengambil peluang, seolah-olah memperlihatkan mereka berada di pihak yang serba salah.

Kerajaan negeri sehingga kini sudah dua kali menulis surat kepada Perdana Menteri mengenai tuntutan tersebut, namun gagal dijawab sehingga sekarang.

Husam berkata, kerajaan negeri bercadang mewujudkan sudut pameran mendedahkan data-data mengenai penemuan minyak di perairan Kelantan sebagai maklumat kepada umum.

"Apabila melihat data-data dan gambar yang dipamerkan tersebut, menteri yang berasal dari Kelantan mungkin akan masa malu,"kata Husam.

Beliau menganggarkan jumlah royalti yang sepatutnya dinikmati Kelantan sebanyak RM1 bilion.

Adun Pengkalan Pasir, Hanifa Ahmad pula mencadangkan diambil tindakan di bawah kes pecah amanah terhadap Presiden dan CEO Petronas kerana cuba menafikan hak rakyat Kelantan.

Adun Tawang, Hassan Mohamod pula meminta kerajaan negeri memotong jumlah hutang tertunggak kepada pusat sebagai ganti kepada jumlah royalti yang sepatutnya diterima Kelantan.

Wan Ismail Wan Jusoh (Melor) pula mahu kepastian apa tindakan lanjut kerajaan negeri sekiranya pusat masih berdegil.

Husam tidak menolak akan diadakan solat hajat bagi melembutkan hati pemimpin pusat. _ harakahdaily.net

Tiada ulasan: