Sahabat Purnama

Khamis, 19 November 2009

MEMALI: Sejarah Para Syuhada PAS, Sejarah Bagaimana Media Dimanipulasi Rejim Barisan Nasional

 

norhalim mh


Hari ini genap 24 Tahun Tragedi berdarah Memali yang sungguh menyayat hati bagaimana secara tragisnya Rejim UMNO Barisan Nasional telah memperkuda pasukan keselamatan membunuh para syuhada dari kalangan pengikut-pengikut PAS yang mempertahankan Islam  hingga ketitisan darah terakhir.  Peristiwa duka yang cukup menghiris maruah umat Islam ini telah tercatat dalam sejarah paling malang dan ngeri di Malaysia pada 19 Nov 1985 di Kampung Memali, Mukim Siong, Baling, Kedah.


Mengenang kembali sejarah Memali ini mengingatkan saya kepada zaman saya dibangku sekolah dulu sewaktu saya dalam darjah 4 iaitu pada ketika berumur 10 tahun yang mana masa berlakunya peristiwa tragis tersebut.

Ingin saya menyorot sedikit berkaitan sejarah hidup saya 24 tahun yang lalu, yang sedikit sebanyak ada kaitannya dengan peristiwa ini yang tidak mungkin dapat saya lupakan.  Saya bukanlah individu atau ahli keluarga mangsa Memali tersebut malah jauh sekali jika dikatakan terlibat secara langsung dengan peristiwa tersebut.  Pada masa itu saya hanyalah seorang budak hingusan yang jika difikir bagaimana budak-budak seusia saya ini ambil peduli perkara lain selain keseronokan bermain teng-teng, guli, gasing, layang-layang, berkubang di parit-parit, pancing atau menajur ikan dan tidak ketinggalan main perang-perang.  Itulah zaman yang memang tidak boleh saya lupakan, masakan lupa ya .... kerana benar apa yang dikata, sejarah itu tidak menipu tetapi manusia boleh menipu sejarah hanya kerana kuasa dan kepentingan, apa yang cuba saya kaitkan dengan peristiwa memali ini adalah kerana saya mengambil peduli akan peristiwa penting ini pada masa itu.

Saya bukan orang Kampung Memali, juga bukan orang Baling jauh sekali pun bukan orang Kedah, tetapi saya dilahirkan di Tebrau, Johor dan semasa kecil sehingga darjah 5 mengikut keluarga benetap di Kampung Parit Tengah, Mukim 7, Yong Peng, Johor.  Bersekolah di Sekolah Kebangsaan Seri Tengah.  Kampung saya dulu-dulu sering dilanda banjir, sibuklah pindah randah kalau musim tengkujuh tiba. Kebetulan pada tarikh itu musim hujan yang memang dijangkakan akan berlaku banjir kerana seingat saya pada bulan Dis 1985 iaitu kira-kira hampir sebulan selepas berlakunya peristiwa memali tersebut.

Diringkaskan cerita bagaimana dikatakan kepedulian saya terhadap peristiwa berdarah ini bermula ialah di mana semua maklumat berkaitannya diperolehi melalui kaca telivisyen hitam putih kepunyaan nenek saya, rumah keluarga saya terletak bersebelahan rumah nenek  jadi rumah itulah menjadi saksi bermulanya sejarah yang ingin saya ceritakan ini.

Telivisyen pada masa itu dikampung-kampung tidak ramai keluarga yang memilikinya, jika pada masa itu sesebuah keluarga yang mempunyai peti telivisyen sudah dianggap golongan berada, berkumpullah setiap malam dengan saudara mara, kawan-kawan dan jiran tetangga menonton tayangan filem melayu atau apa sahaja cerita-cerita  yang disaji dipeti keramat telivisyen tersebut.

Siaran berita pada masa berlakunya peristiwa tersebut adalah rancangan yang paling ditunggu-tunggu kemunculannya kerana maklumat nun jauh di Kedah akan diketahui segera hatta termasuklah saya di Johor.  jika dibandingkan dengan kepesatan sistem maklumat pada masa ini, saya cukup teruja dan rasa bersyukur kerana saya salah seorang daripada individu yang berpeluang merasai  zaman di mana sistem maklumat itu berkembang.

Apabila tersiar sahaja berita mengenai Tragedi Memali ini saya cukup mengambil perhatian dan terus menjadi persoalan-persoalan yang sukar saya fahami pada masa itu.  Mungkin juga kerana rasa ingin tahu akan kebenaran cerita itu telah menjadikan saya seorang yang cukup sensitif mendengar cerita berkaitannya.  di sinilah apa yang ingin saya kongsikan bersama teman-teman yang mengunjungi blog saya ini.

Selanjutnya saya terus cuba mendapatkan maklumat lanjut berkaitan peristiwa tersebut melaui bapa saya, datuk saya, pakcik-pakcik saya, saudara-saudara yang hampir serta jiran-jiran tetangga.  Bukan saya bertanya, tetapi saya mencuri dengar perbualan mereka.  mungkin agak ganjil jika difikirkan, budak-budak seperti saya boleh ambil peduli akan hal-hal orang tua, tetapi iltuah hakikatnya, usia saya bukanlah halangan, kerana mungkin saya sudah sedikit matang atau mungkin juga kerana sikap saya yang suka pasang telinga mencuri-curi dengar itu yang menjadikan saya begitu dewasa dan cepat termatang.

Dari perbualan mereka, bermacam-macam ulasan dan andaian serta pendapat yang diberikan dan menjadikan saya berfikir, bertanya dengan diri sendiri, mengapa peristiwa memali ini terjadi? Apa sebab ia terjadi? Apa itu PAS? Apa itu UMNO, BN? Jahat atau sesatkah Ustaz Ibrahim Libya dan pengikut-pengikutnya? Betul ke Tindakan Pasukan Polis ke atas mereka?

Bermula dari kesangsian saya berkaitan peristiwa tersebut telah mendorong saya membuat analisis sendiri sehinggalah saya bersekolah menengah barulah saya mendapat jawapan sebenarnya kerana saya sudah dapat mengumpul banyak maklumat berkaitan peristiwa tersebut.

Kesimpulan yang saya perolehi dari peristiwa tersebut ialah bagaimana rakusnya Kerajaan memanipulasi Media kawalan mereka, masyarakat memang mudah terpedaya dengan tipudaya Media Tempang kongkongan Rejim Barisan Nasional ini.  Natijahnya dapat dilihat hingga ke hari ini, rancangan mereka sebenarnya telah berjaya menyesatkan masyarakat khususnya orang Melayu. sekali lagi saya bersyukur kerana dipilih ALLAH terhindar dari mereka yang disesatkan gerombolan-gerombolan ini.

Justeru itu, terus ikuti kisah Memali berikut yang saya perolehi dari blog sahabat ....

*****


Email dari Mohd. Hafizi Ab. Rahim
From Tok Guru Nik Abd Aziz Club, Frendster Bulletin


Tanggal 19 Nov 1985, Kg. Memali, Mukim Siong, Baling, Negeri Kedah Darul Aman di bumi Malaysia menjadi saksi satu tragedi yang sangat dahsyat dalam sejarah tanah air. Lebih 3000 anggota keselamatan dihantar oleh pihak pemerintah daripada regim Barisan Nasional untuk melakukan aksi penangkapan ke atas seorang tokoh ulama’ yang bersama di dalam Gerakan Islam di Malaysia iaitu Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Beliau yang mesra dengan panggilan Ust. Ibrahim Libya atau nama sebenarnya Ibrahim bin Mahmud merupakan pendakwah tanah air yang sebelumnya pernah berkhidmat bersama Pusat Islam Malaysia. Beliau yang telah sekian lama bersama PAS akhirnya mengambil keputusan meninggalkan Pusat Islam bagi meluaskan lagi ruangnya memberikan perkhidmatan kepada Parti Islam walaupun khidmatnya sangat diperlukan oleh Pusat Islam sehingga beliau pernah dii’tiraf sebagai pendakwah terbaik.

Dengan suaranya yang lantang dan tegas menghadapi kezaliman-kezaliman pihak pemerintah ketika itu yang diketuai oleh Perdana Menteri Tun.Dr Mahathir bin Mohamad, setiap majlis-majlis pidatonya pasti dihadiri oleh ribuan pendengar dikalangan penyokong dan pendokong gerakan Islam. Internal Security Act (ISA) yang dikuatkuasakan oleh pemerintah adalah merupakan diantara perkara yang sangat kuat ditentang oleh beliau selain dari sikap pemerintah yang dilihat tidak memandang Islam sebagai ‘Aqidah Negara serta jalan penyelesaian masalah ummah. Ditambah lagi dengan peribadi pemerintah yang dicemari amalan korupsi dan sebagainya membuatkan Ust Ibrahim begitu bersungguh dalam memberi semangat kepada ahli PAS agar berazam untuk membuat perubahan dalam kepimpinan Negara.

Sokongan dan dokongan kuat dari ribuan umat Islam di Malaysia yang mencintai perjuangan Islam menjadi ‘mimpi ngeri’ kepada pihak pemerintah. Ianya begitu menakutkan mereka yang mengimpikan kekuasaan dapat dipegang selama-lamanya. Akhirnya, pelbagai tuduhan, fitnah dan label-label jahat dilemparkan kepada PAS khasnya Ust. Ibrahim Libya. Alasan-alasan dicipta bagi membolehkan pihak pemerintah dengan mudah menangkap Ust. Ibrahim. Kerjasama antara pemerintah dengan pihak keselamatan mula dilakukan dengan hebat.

Menjelang operasi penangkapan, Kg.Memali dipantau dan dikepung hampir seminggu lamanya. Pertambahan bilangan anggota keselamatan dari sehari ke sehari persis ingin menghadapi satu bala tentera musuh yang besar atau pengganas yang sangat merbahaya yang diperlukan segera. Cerita-cerita karut yang direka mengenai kegiatan Ust. Ibrahim dan pengikutnya di Kg. Memali disiarkan di dada akhbar bagi mengelabui mata orang awam. Ust. Ibrahim yang istiqamah mengajar anak-anak muridnya dikalangan orang tua dan anak muda di Madrasah yang dibinanya dimaklumkan mengajar fahaman salah dan sesat. Semuanya berlaku dalam tempoh menjelang operasi.

Sangat dahsyat. Tanggal 18 Nov 1985, hampir segenap penjuru kampung telah terkepung, dibimbangi ada sasaran yang terlepas keluar. Penduduk Kg. Memali yang begitu setia bersama guru mereka terus bermunajat kepada Allah memohon keselamatan dan bantuan. Persiapan persenjataan ala kadar dengan senjata ‘orang kampung’ disediakan kerana bagi mereka mempertahankan diri dan nyawa yang diancam adalah satu kewajipan yang sangat besar. Namun apalah sangat dengan senjata ‘orang kampung’ berbanding pihak pemerintah yang mengahantar bala tentera dengan kelengkapan seolah-olah menghadapi peperangan yang besar. Berpuluh-puluh kereta perisai disediakan, lori water canon, gas pemedih mata, senjata, pelbagai jenis polis disediakan termasuk Pasukan Polis Hutan dan segala macam kelengkapan lain.

Anggota polis berpecah kepada dua kumpulan akibat berlainan maklumat yang diterima mengenai siapa sasaran dalam operasi ini. Ada yang mendapat maklumat, mereka akan menggempur perkampungan saki baki Komunis dan ada yang mendapat maklumat mereka akan menghadapi kumpulan pemberontak kerajaan. Namun, atas arahan dari pemimpin tertinggi pasukan polis yang mesti ditaati, mereka akur juga walaupun ada yang mengetahui bahawa dihadapan mereka bukanlah Komunis. Selepas kejadian, maklumat diterima bahawa pada malam serangan ingin dilakukan iaitu malam 18 Nov tersebut, sebahagian anggota polis bersuka ria dan berpesta besar di sebuah balai polis di Negeri Kedah. Antara anggota polis yang terlibat didalam operasi ini termasuklah dikalangan mereka yang bukan beragama Islam.

Antara watak utama dibelakang operasi yang disebut ‘Ops Komunis’ ini, Musa Hitam (Tim.PM), Dato’ Yahya Yeop (pemimpin tertinggi Polis Negeri Kedah) dan Dr.Mahathir sendiri . Mereka inilah yang memainkan peranan utama bagi memastikan tertangkapnya Ust Ibrahim Libya pada tarikh tersebut.

Keesokannya harinya, tanggal 19 Nov 1985, selesai Solat Subuh, Ust Ibrahim terus memberikan taujihat penuh bermakna kepada para pendokong perjuangan yang terdiri dikalangan anak-anak muridnya yang setia dengan majlis-majlis ilmu beliau. Antara lain, beliau mengingatkan kepada ahli jama’ah supaya jangan ada yang lari dari perjuangan yang sedang dihadapi ini serta menyebut mengenai kelebihan mati syahid. Seluruh ahli jama’ah semakin kuat azam dan tekad untuk tidak menyerahkan Ust Ibrahim kepada pihak pemerintah. Mereka rela mati demi mempertahankan As-Syahid.

Antara mereka yang rapat dengan Ust Ibrahim ialah Sdr. Yusuf Husein dan Pak Teh Mat Piah (sudah meninggal). Mereka inilah antara yang kerap melakukan rundingan dengan pihak keselamatan pada hari tersebut agar mengelakkan berlakunya pertumahan darah khasnya orng ramai. Namun, Ust Ibrahim tegas dengan pendiriannya untuk tidak menyerahkan dirinya kepada kerajaan yang zalim kerana baginya, beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan atau jenayah. Tugasnya hanya memberi nasihat kepada pemerintah yang begitu kuat menganut fahaman Nasionalisme dan Sekularisme yang bertentangan dengan Islam.

Berita kehadiran anggota polis untuk menangkap Ust Ibrahim akhirnya berjaya dihidu oleh pasukan tentera Malaysia yang berada di Negeri Kedah. Bahkan dikalangan mereka juga terdapat anggota-anggota yang sering mengikuti pengajian-pengajian agama daripada Ust Ibrahim. Beberapa orang dikalangan mereka akhirnya bergegas ke Kg. Memali dan memberikan peringatan kepada pasukan polis agar mengelakkan serangan. Dengan bilangan mereka hanya beberapa orang membuatkan pihak polis tidak mempedulikan. Dikalangan anggota tentera ini ada yang menyebut, “ingat ! hari ini hari kamu. Boleh jadi satu masa nanti kita akan bertempur.” Lalu mereka meninggalkan tempat tersebut.

Setelah dilihat Ust Ibrahim enggan lagi bertemu mereka, akhirnya orang kampung diberi arahan agar berundur ke belakang. Serangan akan dilancarkan. Namun, untuk menerima arahan tersebut tidak semudah itu. Penduduk kampung yang terdiri dikalangan orang tua, kaum ibu, pemuda, wanita dan anak kecil dengan penuh keberanian melaungkan kalimah ‘Allahu Akbar’ berkali-kali bagi menggerunkan pihak musuh. Parang panjang yang sering digunakan dikebun untuk tugasan harian, digenggam erat bagi menghadapi kemungkinan-kemungkinan. Ibu-ibu dengan parang dan buluh-buluh panjang menghalau pasukan polis. Anak-anak kecil yang masih tidak mengerti apa itu perjuangan menghadapi pasukan polis bersenjatakan parang dan pisau.

Pihak keselamatan yang panik akhirnya melepaskan gas pemedih mata dan water canon ke arah orang kampung yang kukuh berdiri tidak mahu berganjak. Seorang kanak-kanak terkena serangan tersebut lalu pengsan dengan mulutnya yang berbuih. Melihat anak kecil tersebut menjadi mangsa, lantas seorang penduduk yang dikenali dengan panggilan Cikgu Shafi’e nekad untuk melakukan serangan balas. Parang ditangan digenggam dan terus berlari ke arah anggota polis. Subhanallah. Belum sempat parangnya singgah ke tubuh anggota polis tersebut, sebutir peluru terus menembusi dadanya. Cikgu Syafi’e menjadi korban pertama tragedi tersebut.

Jerit pekik penduduk semakin kuat apabila serangan bertalu-talu dari kereta perisai polis dilakukan. Seorang demi seorang tumbang menerima hadiah peluru dari Kerajaan Barisan Nasional. Rumah Ust. Ibrahim dirempuh kasar. Akhirnya peluru menghinggapi juga tubuh ulama’, pendakwah dan pemimpin gerakan Islam ini. Diatas ribaan isterinya, beliau menghembuskan nafas. Beliau sempat bertanya, “abang kena apa?”. Si isteri menjawab, “abang ditembak.”

Menjelang waktu Zohor, hujan renyai-renyai turun membasahi Kg. Memali. Hujan rahmat yang turun sebagai saksi kezaliman pemerintah yang rakus mengahdapi rakyat yang serba kekurangan. Operasi pembersihan dilakukan segera agar bau bangkai jenayah mereka dapat ditutup dari pengetahuan rakyat Malaysia. Mangsa yang terkorban diangkut ke dalam trak-trak polis. Didalamnya turut dimuatkan beberapa ekor anjing buat menemani para syuhada’. Ada penduduk kampung yang tercedera disepak terajang. Mereka menyebut, “ada lagi yang belum mati”. Semua penduduk kampung disumbat ke dalam trak polis untuk dibawa ke balai. Yang cedera dibawa ke hospital. Maklumat dijaga agar tidak sampai kepada media atau orang ramai. Tahanan diugut agar merahsiakan kejadian.

Beberapa hari kemudian barulah mereka dibebaskan. Jenazah dipulangkan semula dengan bilangan korban seramai 14 orang semuanya. Maka bermulalah perbalahan diantara pihak berkuasa agama (Majlis Fatwa Kebangsaan) dengan penduduk. Mereka mendakwa Ust Ibrahim Libya dan 13 yang lain mati sebagai Syuhada’ dan perlu diuruskan sebagai orang mati syahid. Pandangan ini diambil dari tuan-tuan guru di pondok-pondok Negeri Kedah yang melihat bahawa mereka ini mati kerana mempertahankan agama dan nyawa mereka. Bagi pihak berkuasa agama dibawah pemerintah, mereka terus ditekan untuk mendakwa Ust Ibrahim dan lain-lain mati sebagai Bughah (penderhaka kerajaan Islam) dan wajib diurus sebagai orang mati biasa. Penduduk tetap dengan keyakinan mereka. Akhirnya para korban diurus sebagai syuhada’ dengan tidak dimandikan beserta pakaian mereka yang masih basah dengan darah yang terus mengalir walaupun telah beberapa hari ditembak.

Sehingga hari ini, kes ini yang telah beberapa kali dibawa ke mahkamah sunyi sepi tidak berbunyi lagi. Kes yang masih berada di dalam fail mahkamah ini tidak dipedulikan oleh Menteri Penerangan Malaysia (sebelum ini) iaitu Dato’ Zainudin Maidin. Beliau memperalatkan beberapa klip video tragedi Memali ini untuk menyerang PAS sebagai gerakan ekstremis, radikal, militan dan sebagainya selepas pasca 11 Sept 2001 dengan menggambarkan orang PAS menyerang anggota keselamatan. Hari ini, genap 24 tahun tragedi Memali yang meragut nyawa mereka yang tidak bersalah dan mencederakan beberapa anggota polis yang memang mereka ini tidak tahu pun tujuan sebenar dihantar ke sana pada tarikh tersebut. Mereka tidak bersalah.

Bahkan seorang demi seorang orang kampong yang sepatutnya menjadi saksi dimahkamah untuk memfailkan saman kepada kerajaan Barisan Nasional kini telah menghadap Allah s.w.t.

Selepas kejadian tersebut, setiap tahun PAS mengadakan sambutan memperingati Tragedi Memali. Saban tahun juga ada sahaja anggota polis yang secara diam-diam menyalurkan sumbangan kepada PAS, kepada balu-balu syuhada’ dan memohon kemaafan atas kesilapan mereka. Melihat kepada situasi anggota polis yang sangat sedih dan terkilan dengan kejadian ini yang bukan dengan kerelaan mereka dan sangat terharu dengan sambutan memperingati syuhada’ ini , akhirnya atas nasihat dari pimpinan, sambutan yang berjalan beberapa tahun tersebut dihentikan. Wallahua’lam.

Al-Fatihah Untuk Para Syuhada’ Memali

_blog cinaislam

_lihat juga diblog sahabat kita yang lain ..... 


Keranamu MEMALI !

Kempen seruan mengibarkan 'jalur Memali' (dibawah) selama 3 hari mulai hari ini di blog. Berikan sokongan anda menentang kezaliman penguasa. Alfatihah untuk semua syuhada !
1 ulasan:

BUJANG SUSAH berkata...

Allahu Akbar...!!!1