Sahabat Purnama

Khamis, 10 Disember 2009

Kepala Malisha Shamyla membesar setiap hari


PERMATANG – Ibu bapa mana yang tidak sayu saban hari mengenangkan nasib anak bongsu, Malisha Shamyla Mazlan menderita akibat penyakit saluran kepala tersumbat.

Ibunya, Siti Nazlin Ishak, 26, berkata, setiap hari kepala Malisha Shamyla, 1, akan membesar kira-kira 1 sentimeter dan perkara itu benar-benar membimbangkan keluarga.

Katanya, ketika usia kandungannya dua bulan, doktor mengesyorkan janin itu digugurkan berikutan masalah berkenaan, tetapi dia tidak sanggup melakukannya.

“Sehinggalah kandungan saya mencecah tujuh bulan dan terpaksa bersalin awal kerana keadaan kepala Malisha Shamyla kian membesar.

“Hati ibu bapa yang tidak sayu mengenangkan penderitaan terpaksa ditanggung dirinya masih kecil tanpa mengetahui apa-apa,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di rumahnya, Kampung Permatang Darat, Kuala Sungai Baru, semalam.

Menurutnya, kini mencari rawatan terbaik untuk anak malang itu adalah perkara utama.

Dia berkata, lebih memeritkan, suaminya, Mazlan Abu, 29, pula tidak boleh bekerja disebabkan menderita penyakit urat saraf.

“Walaupun suami memperoleh Bantuan Am melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bernilai RM190 sebulan dan Malisha Shamyla sebanyak RM300 sebulan, tetapi ia menyukarkan kami sekeluarga berbelanja.

“Suami terpaksa menjual makanan ringan di rumah sahaja berikutan keadaan kesihatan, manakala dua lagi anak lelaki sudah bersekolah. Kalau hendak dihitung agak perit juga keadaan kami namun apa sahaja diberi, kami terima seadanya,” katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Linggi, Ar Ismail Othman berkata, masalah keluarga Mazlan terutama nasib anak bongsunya akan dicari jalan penyelesaian.

Katanya, Mazlan keberatan membenarkan Malisha Shamyla dijalani pembedahan kerana bimbang risiko lain.

“Inilah masalah bagi saya untuk membantu sedangkan si bapa, tidak berhasrat mengizinkan bagi merawat anaknya dengan kaedah pembedahan ke atas kepala yang kian membesar.

“Saya akan cuba mencari jalan bagaimana boleh merawat Malisha Shamyla. Walaupun setiap hari doktor daripada Klinik Kesihatan Kuala Sungai Baru datang merawat tahap kesihatannya, tetapi sudah tentu cara terbaik boleh diputuskan hasil perjumpaan dengan doktor nanti,” katanya.

Sehubungan itu, Ismail berharap keluarga tersebut bersabar mengharungi ujian daripada Allah SWT.

Beliau berkata, mana-mana pihak yang boleh membantu keluarga tersebut sangat dialu-alukan._sinarharian

Tiada ulasan: